Контракти.ua

935  —  19.03.22
Без іноземних банків, але з "жаб’ятником" та "сміттям" на Мосбіржі: підсумки економічного фронту
Без іноземних банків, але з

Проблеми в економіці, з якими зіткнулася країна агресор, проявляються все яскравіше з кожним днем війни. Дефіцит продуктів, жорсткі валютні та інвестиційні обмеження, розквіт чорного ринку, зачинені підприємства та тисячі росіян, які втратили роботу — це лише початок шляху до економічного фіаско.

Економічну слабкість росії визнають усі провідні рейтингові агентства, а інвестори намагаються якнайшвидше вивести свої кошти з російських активів. На цьому тлі російській владі все складніше вдавати, що "спеціальна економічна операція" йде за планом. Пише epravda.com.ua. 

Навіть центробанк країни вимушений був визнати, що економіка рф зіткнеться з економічними труднощами.

"Підприємства в багатьох галузях повідомляють про труднощі у виробництві та логістиці на тлі введених щодо Росії торгових та фінансових обмежень", — повідомили там.

На скільки сильно росія наблизилася до економічного дна 18 березня?

"Сміттєва" біржа

Після кількох тижнів простою у росії таки вирішили відновити роботу московської біржі. Торги зупинили через побоювання, що на тлі запровадження західних санкцій та погіршення економічного середовища в рф інвестори — як міжнародні, так і російські — обвалять ринок.

Це побоювання нікуди не зникло. Натомість у російської влади з’явилася гостра потреба залучати рублі для фінансування свого бюджету в умовах, коли доводиться урізати державні видатки на пів трильйона рублів. А єдиним можливим джерелом цих рублів є фонд національного багатства та друкарський верстат.

21 березня Мосбіржа має відновити роботу для того, аби центральний банк росії міг викупити на ній облігації федеральної позики та залити ринок ліквідністю. Ба більше, ринок може відкритися не таким, як зачинявся – а розділеним на оншорний та офшорний для резидентів і, відповідно, нерезидентів.

Як такі заходи описала фінансова радниця з рф Наталья Смірнова, частина біржі перетвориться на "жаб’ятник для російських інвесторів, який буде відрізаний від бурхливого моря справжнього ринку, де торгуватимуть іноземні інвестори".

Раніше очікувалося, що загальний обсяг інтервенцій центробанку на фондовому ринку має сягнути 1 трильйона рублів.

Оскільки наразі кредитні рейтинги росії знаходяться на переддефолтному рівні, то виходить, що російський центробанк та фонд нацбагатства будуть скуповувати "сміттєві" цінні папери.

До слова про дефолт

16 березня російський уряд таки заплатив купонні платежі за своїми облігаціями іноземним кредиторам. Таким чином очікуваний багатьма аналітиками дефолт росії відклався ще на кілька місяців.

Однак навіть попри це кредитна агенція S&P ухвалила рішення погіршити рейтинг країни-агресора до рівня "СС", опустивши країну на рівень за одну сходинку від дефолту.

"Хоча публічні заяви Мінфіну Росії свідчать про те, що уряд наразі намагається переказати виплати власникам облігацій, ми вважаємо, що виплати з обслуговування боргу за російськими єврооблігаціями, які мають сплатити в найближчі кілька тижнів, можуть зіткнутися з подібними технічними труднощами", — пояснили своє рішення в S&P.

Відповідно до шкали агентства, рейтинг "СС" означає високу ймовірність неплатоспроможності. Дослівно - "дефолт ще не відбувся, але є безсумнівним".

Не сумнівається у дефолті росії й інше рейтингове агентство Fitch, яке вказує, що "дефолт росії неминучий".

На тлі погіршення кредитних рейтингів та запровадження нових жорстких санкцій, зокрема проти банківської системи агресора, міжнародні банківські групи, які продовжують працювати у росії, відчувають все більше дискомфорту.

На відміну від підприємств реального сектора, банкам  вийти з якого-небудь ринку дуже складно через жорсткі регуляції та значну кількість зобов’язань, які на них лежать. Проте навіть банки розуміють, що залишаться працювати у російській федерації небезпечно для цілісності їхнього глобального бізнесу.

Так, угорська банківська група OTP повідомила, що розглядає можливість почала розглядати варіант виходу з російського ринку. Поки банк лише скорочує портфель корпоративних кредитів та припинив операції та інвестиції в державні цінні папери РФ. Скорочує інвестиції у російські активи й найстаріший банк США Bank of New York Mellon.

Найбільші 4 західні банки, які продовжують працювати у росії, розглядають способи поступового згортання своєї діяльності, хоч і не оголошують про це публічно. Загалом вони мають 3 варіанти подальших дій:

  • Продаж активів — вважається найкращим сценарієм для банків, адже це може вберегти їх від великих фінансових втрат. Проте знайти покупця на прийнятних умовах на тлі санкцій та фінансової ізоляції буде вкрай непросто.
  • Повне закриття — означає, що тисячі людей втратять роботу, а банк втратить тисячі корпоративних клієнтів. Отже, керівникам потрібно зважувати всі наслідки та складність виходу групи з країни.
  • Націоналізація — позбавить керівників від проблеми вибору, але розглядається лише як "критичний сценарій". Цей варіант буде негативно сприйнятий акціонерами.

Варіант залишитися працювати на російському ринку не актуальний. І не стільки через бойкот країни за її агресію проти України, скільки через неможливість вести бізнес в умовах санкцій, виходу з російського ринку платіжних систем та запровадження жорстких валютних обмежень.

Без YouTube, але з GazpromPay

В хроніках економічного падіння росії п’ятниця 18 березня запам’ятається початком капітуляції одразу двох компаній, які утримувалися від обмежень країни-агресора цілих три тижні, а також черговими "геніальними" ідеями "імпортозаміщення" самої росії. Загалом за день співпрацю з російським ринком обмежили 7 компаній.

Наприкінці дня з’явилося повідомлення від південнокорейського виробника техніки LG про припинення поставок до росії. Звичайно, це не зупинка російських заводів, але це перший крок – до того компанія зовсім не збиралася обмежувати діяльність на цьому ринку.

Одразу дві промислові компанії – італійський виробник шин Pirelli та найбільший виробник скла в світі AGC – призупиняють інвестиції в російський ринок, а також скорочують виробництво на російських заводах.

Ще дві компанії згортають діяльність та припиняють продаж ліцензій на свої продукти – медіагрупа Paramount та IT-компанія Docker.

В негативному ключі відрізнилася мережа фастфудів Burger King, яка раніше повідомила про вихід з російського, а тепер дала задню через відмову російського партнера зачиняти ресторани.

Тим часом росіяни готуються до найбільш безпощадних санкцій з можливих - санкцій самої росії.

Так рф стоїть за крок від заборони та відключення YouTube на своїй території – роскомнадзор вже звинуватив сервіс у "тероризмі". Після відключення Instagram, а також обмежень роботи TikTok, YouTube залишався чи не останньою можливістю блогерів заробляти хоча б якісь гроші. Тепер же таких можливостей не залишиться зовсім, що не може не піти на користь всесвітній мережі.

Водночас російська влада проявляє "дива" імпортозаміщення. Замість Google Pay та Apple Pay, які припинили обслуговувати росіян, компанія Газпром вже пропонує власний платіжний сервіс - GazpromPay. Втім, чи отримає цей сервіс NFC-оплати хоч якусь популярність в країні, яку бойкотують майже всі виробники смартфонів та чипів - питання риторичне.

Статьи по теме
Хто і навіщо “вбив” Навального — огляд
Хто і навіщо “вбив” Навального — огляд

16 лютого Олексій Навальний, якого Путін оголосив “екстремістом”, раптово помер у виправній колонії.
17.02 — 329

Побив рекорд з березня 2022: російський рубль знову обвалився
Побив рекорд з березня 2022: російський рубль знову обвалився

Знецінення російської валюти триває. 9 жовтня курс побив новий рекорд – вартість 1 долара перевищила 102 рублі.
10.10.23 — 1261

Рубль впав до 100 одиниць за долар та опинився серед найгірших валют – Bloomberg
Рубль впав до 100 одиниць за долар та опинився серед найгірших валют – Bloomberg

Рубль опинився у трійці валют з найгіршими показниками серед ринків, що розвиваються.
11.08.23 — 1996