Контракти.ua

597  —  08.03.22
Провина за смерті українців не лише на росії, а й на тих, хто досі не закрив небо - Зеленський
Провина за смерті українців не лише на росії, а й на тих, хто досі не закрив небо - Зеленський

Провину за кожну смерть людини в Україні несуть не тільки російські військові, а й ті, хто досі не убезпечив українське небо.

Про це сказав Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«13 днів, коли ми чуємо обіцянки. 13 днів, коли нам кажуть, що ось-ось буде допомога у небі. Будуть літаки. Нам їх передадуть. Провина за кожну смерть кожної людини в Україні від авіаударів та у заблокованих містах – безумовно, на російській державі. На російських військових. На тих, хто віддає і хто виконує злочинні накази. Хто порушує усі правила ведення війни. Хто свідомо знищує український народ. Провина – на окупантах. Але відповідальність за це – і на тих, хто вже 13 днів не може ухвалити десь там на Заході, десь там у кабінетах, очевидно, необхідне рішення. На тих, хто досі не убезпечив українське небо від російських вбивць. Хто не врятував наші міста від авіаударів. Від цих бомб, ракет...», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що сотні тисяч людей у містах – на межі, вони перебувають між життям і смертю. «Буквально. А не так, як звучить у коментарях політиків про надання Україні життєво необхідної бойової авіації. Життєво необхідної протиракетної оборони. Життєво необхідно», – сказав Зеленський.

"Я буду звертатися безпосередньо до народів світу, якщо лідери світу не докладатимуть усіх зусиль, щоб зупинити цю війну, цей геноцид", - сказав Зеленський.

Президент відзначив, що перемовини тривають також і з лідерами, парламентарями усіх країн світу, які знають, як допомогти Україні. Зокрема, за останню добу - з президентом Литви Гітанасом Науседою, з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, з прем’єр-міністром Індії паном Моді.

"Але є речі, які вирішуються не у переговорах. Які НЕ залежать безпосередньо від нас. А тільки – від людяності, яка має перемогти у провідних столицях. Має перемогти будь-які вигоди. І тоді ми побачимо, що українське небо – безпечне. Українські міста – розблоковані. Ми можемо зробити це разом як люди зі світом. А якщо світ буде осторонь – він втратить себе. Назавжди", - наголосив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент росії путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.