Контракти.ua

1715  —  08.03.22
У проповіді в Прощену неділю глава РПЦ виправдав війну проти України
У проповіді в Прощену неділю глава РПЦ виправдав війну проти України

Глава РПЦ патріарх Кирило у проповіді в Прощену неділю виправдав вторгнення Росії в Україну, використавши аргументи російської пропаганди. За його словами, те, що зараз відбувається в Україні, — «практично початок воєнних дій».

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на текст промови, опублікованої на офіційному сайті Московської патріархії.

«Цьогорічна весна затьмарена тяжкими подіями, пов'язаними з погіршенням політичної ситуації на Донбасі, практично початком воєнних дій…», - заявив Кирило.

На його думку, причина війни, яку розв'язала і веде Росія, - «принципове неприйняття» Донбасом західних цінностей, а саме гей-парадів, які Кирило вважає тестом на «перепустку» у світ надмірного споживання, світ видимої «свободи».

За його словами, «навколо цієї теми (тобто через гей-паради, - ред.) сьогодні йде реальна війна» в той час, як на Україну «ніхто не нападає». «Хто нападає сьогодні на Україну, де вісім років триває придушення та винищення людей на Донбасі?» -запитав російський патріарх.

Далі у проповіді у Прощену неділю він заявив, що «прощення без справедливості є капітуляцією і слабкістю, тому прощення має супроводжуватися неодмінним збереженням за собою права «стояти на боці світла». І цинічно закликав «молитися за те, щоб якнайшвидше настав мир, щоб перестала литися кров наших братів і сестер, щоб Господь прихилив милість Свою до багатостраждальної Донбаської землі, яка вісім років несе на собі цю скорботну печать, що породжується людським гріхом і ненавистю». При цьому про інші регіони України предстоятель РПЦ не згадав.

Таким чином, патріарх Кирило повторив усі наративи кремлівської пропаганди, яка пояснює війну, розв'язану Росією по всій території суверенної держави України, необхідністю «захистити безпеку Донбасу».

Зазначимо, що в РПЦ неоднозначне ставлення до російського вторгнення в Україну. Ряд священнослужителів підписали відкритого листа з закликом до миру; інші стоять на офіційній позиції російської влади. Предстоятель Української православної церкви (Московського патріархату) митрополит Онуфрій у перший день вторгнення різко засудив його, назвавши дії президента Росії Володимира Путіна аналогом братовбивства. Це звернення другої людини в ієрархії РПЦ на офіційному сайті Московської патріархії так і не було опубліковано. У ряді єпархій УПЦ (МП) при богослужіннях перестали поминати патріарха Кирила.

Як повідомлялося, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Статьи по теме
РПЦ змушує своїх священників читати молитви про
РПЦ змушує своїх священників читати молитви про "СВО" і погрожує позбавити сану

РПЦ зажадала від своїх священників читати молитви про "перемогу російської зброї".
03.04 — 207

Хто і навіщо “вбив” Навального — огляд
Хто і навіщо “вбив” Навального — огляд

16 лютого Олексій Навальний, якого Путін оголосив “екстремістом”, раптово помер у виправній колонії.
17.02 — 314

У Росії священник РПЦ освятив пам'ятник Сталіну
У Росії священник РПЦ освятив пам'ятник Сталіну

Священнослужитель РПЦ подякував радянському тирану за “безліч новомучеників”.
19.08.23 — 1475