Контракти.ua

4494  —  06.03.22
Росія на порозі товарної блокади: морські перевізники масово відмовляються вести вантажі до країни
Росія на порозі товарної блокади: морські перевізники масово відмовляються вести вантажі до країни

Міжнародні морські перевізники один за одним призупиняють співпрацю з Росією. Контейнерні перевезення – основний вид глобальної логістики для доставки будь-яких товарів – офіційно зупинили Maersk, Ocean Network Express (ONE), Hapag Lloyd та MSC. Інші перевізники просто скасовують замовлення. Зокрема, до Росії вже перестало надходити обладнання для видобутку нафти та газу.

Заборони запроваджуються через військове вторгнення Росії в Україну. Проте обмеження не поширюються на гуманітарні та медичні вантажі, а також на продукти харчування, пише Reuters. Пише news.obozrevatel.com.

"Оскільки санкції вже прямо чи опосередковано впливають на стабільність та безпеку наших операцій, нові замовлення Maersk в океані та по суші до Росії та з Росії будуть тимчасово припинені", – заявили в Maersk.

Ця компанія – одним з найбільших контейнерних перевізників у світі. У Росії вона управляє маршрутами в Санкт-Петербург і Калінінград (Балтійське море), Новоросійськ (Чорне море), Владивосток і Східний (східне узбережжя України).

"Прийом бронювань до Одеси, Україна та Новоросійська, Росія і назад, повинен бути призупинений з негайним набуттям чинності до подальшого повідомлення. Прийом замовлень до та з Санкт-Петербурга, Росія, зупиняється з негайним набуттям чинності до подальшого повідомлення", – повідомили в Ocean Network Express (ONE), яка також скасувала замовлення до Росії та з Росії.

Є й інші компанії, які припиняють перевезення, не оголошуючи про санкції. Як зізнався російським опозиційним ЗМІ менеджер міжнародної логістичної компанії Uni International (США) Михайло Бобришев, перевізники на ходу змінюють напрямок транспорту та переорієнтують на інші країни вантажі, що йшли до Росії.

"І це лише початок. Наші партнери кажуть, що посипалися перевезення не лише зі США, а й з Канади, з Південної Америки. В Україну перевезення теж скасовують, але це тимчасово, з міркувань безпеки. А до Росії – через її дії в Україні, і це, ймовірно, надовго", – сказав Бобришев.

За його словами, вже припинено постачання бурового, нафтогазового обладнання, а також хімікатів для закачування в свердловини. Тобто все, що потрібно Росії для видобутку нафти та газу. Крім того, "застрягли" в портах с/г комбайни, партії продуктів та багато іншого.

"Відмовляються не просто везти в Росію якісь конкретні вантажі, а навіть просто робити заходи. Почалося це 24 лютого, а в п'ятницю вже посипалося, весь комп'ютер забитий відмовами... І те, що планувалося, і те, що їде, що вже на воді, – перевезення зупинені, аж до бананів Зараз розмовляв з колегою, він каже, 40 контейнерів з бананами з Колумбії і стільки ж приблизно з Болівії – відмова... Ці банани в Росію не попадуть Якщо так піде, то скоро у Росії не буде навіть бананів", – упевнений фахівець.

І питання, за його словами, навіть не в країнах-виробниках товарів. Адже ринок перевезень контролюють саме міжнародні перевізники, які не підтримуватимуть країну-агресора.