Контракти.ua

1614  —  06.03.22
Європа в стані війни: як вторгнення Россі в Україну відбилося на фінансових ринках
Європа в стані війни: як вторгнення Россі в Україну відбилося на фінансових ринках

Ескалація війни Росії в Україні призвела до різкого зростання цін на сировинні товари та енергоносії. Крім того, війна вдарила по єдиній європейській валюті та її фондовим ринкам.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на агентство Reuters.

Євро в депресії

Євро впав нижче 1,10 долара в п'ятницю вперше майже за два роки, втративши на цьому тижні більше 3% по відношенню до долара, що стало найбільшим тижневим падінням з березня 2020 року.

Занепокоєння з приводу того, що вторгнення Росії в Україну завдасть економіці нового удару, особливо у зв'язку зі злетом цін на енергоносії, пояснює, чому національна валюта опинилася в числі найбільш переможених за тиждень.

Зерно і метали

Ціни на сировину від пшениці до різних металів злетіли до багаторічного максимуму, оскільки західні санкції порушили повітряні і морські перевезення товарів.

Росія і Україна є двома найбільшими у світі експортерами пшениці, яка досягла 14-річного піку в п'ятницю, додавши майже 40% з тих пір, як Росія вторглася в Україну 24 лютого.

Росія також є постачальником металів. Алюміній досяг рекордного максимуму в п'ятницю, в той час як мідь також знаходиться поруч з новим історичним піком.

Енергетика і газ

Ціни на нафту марки Brent за тиждень виросли ще на 21%, закрившись на найвищому рівні з 2013 року, при цьому покупці і вантажовідправники все частіше уникають поставок російської нафти, загальний обсяг яких становить до 5 мільйонів барелів на добу.

Ні можливість того, що мільйон барелів іранської нафти потрапить на ринок у разі відновлення ядерної угоди із Заходом, ні угода розвинених країн про скоординований випуск 60 мільйонів барелів не вплинули.

Європейські ціни на газ зросли на 120% за тиждень, досягнувши рекордно високого рівня у 208 євро за мегават-годину.

Європейські банки втрачають

У європейських банків був ще один виснажливий тиждень, на який обрушився потрійний удар західних санкцій проти Росії, зниження очікувань підвищення процентної ставки і погіршення макроекономічної ситуації.

Ці кроки зводять нанівець всі успіхи, досягнуті раніше в цьому році, коли здавалося, що відновлення економіки дозволить центральним банкам підвищити процентні ставки, що піде на користь банкам.

Індекс європейських банківських акцій впав приблизно на 16%, що стало найгіршим тижнем з березня 2020 року, в результаті чого з початку року втрати склали 20%. Акції кредиторів, схильних до ризику Росії, таких як австрійський Raiffeisen і французький, за тиждень впали приблизно на третину.

Притулку для інвесторів

Потрясіння на європейських ринках, підвищена невизначеність щодо економічних перспектив і скорочення ставок на підвищення процентних ставок призвели до того, що інвестори прагнули скупити облігації-притулку.

У Німеччині - еталонному емітенті єврозони - прибутковість 10-річних облігацій впала на цьому тижні на 30 базисних пунктів, що стало найбільшим тижневим падінням з часів боргової кризи євро у 2011 році.

Рубль відключили

Російський рубль впав більш ніж на 30% в офшорній торгівлі - найгірший тиждень За всю історію - і приблизно на 20% в торгівлі в Москві. Спреди між попитом і пропозицією дуже широкі - ознака зникнення ліквідності.

Розбіжність між внутрішньою і офшорною торгівлею показує, наскільки Росія стала відірваною від світових фінансових ринків після жорстких санкцій.

Статьи по теме
Українські водійські посвідчення повністю визнаватимуться на території ЄС
Українські водійські посвідчення повністю визнаватимуться на території ЄС

Українські водійські посвідчення повністю визнаватимуться на території Європейського союзу.
30.06.22 — 1039

У Європі чітко відповіли Медведєву на погрози:
У Європі чітко відповіли Медведєву на погрози: "Він - клоун"

Голова Мюнхенської конференції з безпеки, "права рука" німецького канцлера Крістоф Хойсген, коментуючи погрози заступника голови Ради безпеки РФ, колишнього президента Росії Дмитра Медведєва, назвав його ніким іншим, як клоуном.​​​​​​​
19.06.22 — 1273

Росія порушила договір: у НАТО заявили, що вони можуть розміщувати військових у східній Європі
Росія порушила договір: у НАТО заявили, що вони можуть розміщувати військових у східній Європі

НАТО може розміщувати своїх військових у східній Європі, оскільки Росія порушила договір з Альянсом.
31.05.22 — 2063