Контракти.ua

1650  —  03.03.22
Про воєнний покер або що карти говорять? Професійна оцінка ситуації
Про воєнний покер або що карти говорять? Професійна оцінка ситуації

Віктор Кевлюк, військовий експерт: Воєнними картами я займався майже 35 років і ще той оперативний катала. Хоча служив з крутішими на порядки. Аналіз таких публікацій я роблю щодня, намагаючись зрозуміти перебіг подій і спробувати зрозуміти наміри російського командування.

Найбільш вірне розуміння ситуації дає верхня карта на сірому фоні: ми маємо справи із просуванням ворожих колон вглиб нашої території, а не потужним вторгненням. Що це означає? Противник має змогу їхати маршрутом (поки має, але це не надовго), може щось захопити, але УТРИМАТИ не може. Що робити після захоплення – він не знає. Хто мене читає, згадайте про те, що для вирішення політичної задачі заміни влади РФ обраний не той інструмент. Ця задача не вирішується воєнними методами. Не варто хвилюватися з приводу "до нас зайшли росіяни, нас захопили!". Ви ставите машину на парковку, але це не означає що парковка вами захоплена. Тут – та сама фігня.

Другий момент, що я маю зазначити: кияни мають доземно вклонитися захисникам Сум, обов'язково замутити проспект Героїв оборони Сум в столиці. Саме це наше угруповання запобігло атаці столиці зі східного боку. Зараз окупантам в Сумах дуже некомфортно: вони сковані діями оборонців, а з півдня нависла одна з найпотужніших бригад ЗСУ – "Холодний Яр". Ворогу там зараз дуже важко зрозуміти, хто вдарить по ньому першим, де його фланги, а де тил з фронтом. Це результат дуже хорошого оперативного бачення обстановки нашим штабом на східному напрямку.

У Харкові ворог загруз у хаосі, ним самим і створеному: зараз від безсилої люті Москва просто нищить місто, одночасно кидаючи на нього все, що є під руками. Глибока повага стійкості оборонців Харкова: всі резерви, що вони зараз рубають на фарш, могли опинитися на Луганщині та під Маріуполем.

Зазначу ще пару моментів, які лишилися поза увагою громади: тактично грамотне маневрування силами генерала Содоля під Волновахою. Місто залишили, але війська відійшли з мінімальними втратами на вигідний рубіж і продовжили спротив.

Під Макаровим командування дочекалося слушного моменту і розрізало угруповання вторгнення навпіл по Житомирській трасі. Тепер пазлик складайте самі: КП в Дитинцях розгромлений ССО, війська залишені без управління, під Черніговом знищено Байрактаром ешелон з пальним, всі війська північніше Києва залишені без пального. Тепер ця банда поділена на дві частини – північніше траси Київ-Житомир та південніше. Південні довго не протягнуть суто з логістичних міркувань, північні – суто з того, що бригада князя Романа має що нагадати ЗС РФ і розрахуватися по деяких рахуночках з 2014 року. Як вам координація дій військ ГШ, котрий ми так критикували останні 8 років? Впевнено скажу, що це – неабиякі вершини оперативного мистецтва.

Без вишенки – ніяк: гарний приклад тактичної майстерності молодшої ланки військових лідерів – противнику дають переправитися через річку, підривають міст, прижимають до річки і нищать всім наявним арсеналом. Бачу цей тактичний прийом неодноразово. Працює.

Прогнозик від Пенсіонінформбюро: противник втратив перевагу раптовості та оперативну ініціативу, зупинений на більшості напрямків, розгублений. Під Києвом найближчими днями буде все тихіше і тихіше, Чернігів і Суми – стоїмо і просто утилізуємо. Харків – буде боляче, але світ бачить та ГШ не покине. Найбільш загрозливими виглядають райони Запоріжжя, Херсону, Бердянська та Маріуполя. Там є все необхідне для боротьби та перемоги.

І да: вчора РФ повідомила МАГАТЕ про взяття під контроль району Запорізької АЕС. Але ми бачили в Енергодарі зовсім іншу картину. Хто кого там контролює – глибоко дискусійне питання.

Тут маю відволіктися, адже корпоративна киця Бі тривалий час веде бій з власним хвостом і це переходить у фазу "хвостоцид", а тваринка має бути в комплектності, бо перед гостями не зручно буде.

Автор: Віктор Кевлюк, експерт Центру оборонних стратегій

 

 

Статьи по теме
Що буде зі снарядами, які США пообіцяли передати ЗСУ у березні: відповідь Держдепу
Що буде зі снарядами, які США пообіцяли передати ЗСУ у березні: відповідь Держдепу

Україна одразу зможе використати ті боєприпаси від США, передачу яких Вашингтон анонсував у березні у рамках останнього пакету військової допомоги. Їх не треба буде економити.
вчера, 19:59 — 314

Вилучення транспорту на потреби ЗСУ: все про резонансну норму в законі про мобілізацію
Вилучення транспорту на потреби ЗСУ: все про резонансну норму в законі про мобілізацію

У Раді запевнили, що 90% громадян точно не варто перейматися щодо цих норм.
22.04 — 407

Росіяни закінчуються: речник ЗСУ повідомив, кого окупанти женуть у наступ на Часів Яр
Росіяни закінчуються: речник ЗСУ повідомив, кого окупанти женуть у наступ на Часів Яр

На цьому напрямку РФ задіяла близько 20-25 тисяч бійців, серед яких — багато найманців з інших країн.
20.04 — 960