Контракти.ua

2661  —  02.03.22
ОП: На полі бою настав психологічний перелом
ОП: На полі бою настав психологічний перелом

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович розповів про обстановку на лінії фронту, охарактеризувавши всі "гарячі" точки та напрямки.

Відеозвернення було опубліковано у Facebook.

"Настав психологічний перелом на полі бою... Усі знають, що противник масово кидає зброю та техніку, переміщується у бік кордонів. Опір надають організовані маси противника, якими керує вищий командний склад", – заявив Арестович.

Він зазначив, що РФ кидає у бій навіть курсантів військових училищ (зокрема, Серпуховського).

Щодо військ Білорусі, то поки що офіційних даних про участь білоруських військ у бойових діях проти України немає, хоча "є певні сигнали", які перевіряються.

У регіонах, за словами радника голови ОП, склалася така ситуація:

  • У Києві противник концентрує сили на північний захід, але його дії блокуються за допомогою авіа- та артилерійських ударів;

  • У напрямку Чернігів/Суми рух противника зупинено, йде "полювання" за колонами з боку місцевих тероборон;

  • По Харкову б'ють важкими реактивними залповими системами та авіацією, щоб "психологічно зламати місто і влаштувати терор". Проте тероборона та регулярні частини ЗСУ відбивають атаки, ворог зазнає втрат. За неперевіреними даними, вчора (1 березня) було збито кілька російських літаків;

  • у зоні ООС підрозділи ЗСУ утримують позиції, одна з бригад просунулася на околиці Горлівки і там закріплюється, можливий розвиток наступу;

"Вперше на сьомий день війни наші підрозділи перейшли в наступ на окремому напрямку. І я думаю, що це не останній наступ, не останній контрнаступ. І скоро настане час, коли ми звільнятимемо свою землю, а не лише захищатимемо", - підкреслив Арестович.

  • у Маріуполі спокійна обстановка, ймовірні спроби атаки на передмістя;

  • у Херсоні та Миколаєві продовжуються вуличні бої, міста опираються. Увечері 1 березня була спроба висування у бік Миколаєва, у Баштанки колони зупинили авіаударом, знищивши велику кількість техніки та живої сили. У Миколаєві висадився десант, іде його знищення;

  • у Кривому Розі знищено велику колону противника;

  • в Енергодарі Запорізької області місцеві жителі зупинили колону військ РФ на в'їзді в місто, була доведена до відома небезпека ударів поблизу Південноукраїнської АЕС.

Раніше мер Києва Віталій Кличко заявив, що російська армія стягує сили дедалі ближче до столиці і місто готується до оборони.

Статьи по теме
Буданов: росіяни сподіваються
Буданов: росіяни сподіваються "повернути" Зміїний, але це нереально

Російські окупанти не полишають планів знову захопити український острів Зміїний, регулярно наносять ракетно-бомбові удари.
26.03 — 359

Росіяни намагаються створити власні морські дрони, але невдало, - Буданов
Росіяни намагаються створити власні морські дрони, але невдало, - Буданов

Російська військова промисловість намагається сконструювати власні морські ударні безпілотники, але поки що безуспішно.
26.03 — 232

Що буде з населенням України, якщо війна триватиме до 2026 року: вчений шокував прогнозом
Що буде з населенням України, якщо війна триватиме до 2026 року: вчений шокував прогнозом

Яким буде співвідношення народжуваності та смертності і скільки українців не повернеться додому.
25.03 — 303