Контракти.ua

1856  —  24.02.22
Астрономи показали, як «танцюють» зірки навколо чорної діри
Астрономи показали, як «танцюють» зірки навколо чорної діри

Група астрономів завдяки проєкту Dark Energy Survey у міжамериканській обсерваторії «Серро-Тололо» (Чилі) зробила світлину спіральної галактики NGC 1566.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space.com.

Галактика, яка отримала назву «Іспанський танцівник» через свою незвичайну форму, розташована у сузір'ї Золота Риба за близько 70 мільйонів світлових років від Землі.

Яскраво-блакитний колір «рук» галактики позначає на світлині ланцюжки яскравих молодих зірок, які розділені темними смугами пилу у той час як червоніші області ближче до центру галактики багаті на більш старіші зірки.

Невидимою в ядрі галактики залишається активна надмасивна чорна діра, яка випромінює різну кількість світла.

Зазначається, що нині NGC 1566 представляє особливий інтерес для вчених, оскільки це одна з 19 галактик, які нещодавно запущений космічний телескоп NASA «Джеймс Вебб» досліджуватиме в рамках проєкту, зосередженого на пилових хмарах сусідніх галактик.

Як повідомляв Укрінформ, телескоп Hubble зробив знімок приголомшливої пари взаємодіючих галактик Arp 298, яка розташована в сузір'ї Пегас.

Статьи по теме
Американські астрономи показали найдеталізованіші фотографії Сонця
Американські астрономи показали найдеталізованіші фотографії Сонця

Телескоп DKIST, який розташований на вершині згаслого вулкана острова Мауї, зробив найдеталізованіші на сьогодні фотографії Сонця.
10.09.22 — 2869

Астрономи показали гігантську галактику в сузір'ї Центавр
Астрономи показали гігантську галактику в сузір'ї Центавр

Група астрономів із університету Ілінойса (США) завдяки 4-метровому телескопу ім. Віктора Бланко обсерваторії Серро-Тололо у Чилі зробили нову світлину гігантської галактики NGC 5128 у сузір'ї Центавр.
04.09.21 — 1288