Контракти.ua

1421  —  19.02.22
Українці нині майже не відчувають загрози внутрішніх конфліктів – соціологиня
Українці нині майже не відчувають загрози внутрішніх конфліктів – соціологиня

Соціологічні дані не підтверджують заяви про те, що конфлікт на сході є наслідком суперечностей всередині країни.

Про це сказала докторка соціологічних наук Олена Злобіна під час презентації результатів соціологічного моніторингу «Українське суспільство» (1992 – 2021 рр.), проведеного Інститутом соціології НАН України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Загрози внутрішніх конфліктів. Отут цікава історія. У 1992 році майже 50% населення боялися міжнаціональних конфліктів. Населення вступало в незалежність зі страхом, що такі конфлікти можуть відбуватися. І ми бачимо, як дуже швидко цей страх став падати, і досить тривалий час ані міжнаціональні конфлікти, ані міжрелігійні конфлікти, ані масові вуличні безпорядки, які також є результатом якихось внутрішніх конфліктів, знову таки не були у свідомості українців якимось пріоритетом. До 2014 року», - зазначила вона.

За словами Злобіної, це якраз дуже гарний аргумент для тих, хто каже, що конфлікт на сході є «наслідком якихось складних внутрішніх суперечностей всередині країни».

«Наші дані не підтверджують цього. Ніяких очікувань такого зіткнення, які деякі люди взагалі оцінюють як суто внутрішнє зіткнення, внутрішній конфлікт, не показують наші дані. Тому це один із таких моментів, який мав би бути використаний нашими, я так думаю, сьогодні ідеологами для підтвердження наших позицій у конфлікті, який є», - сказала Злобіна.

Вона додала, що «на сьогодні загрози внутрішніх конфліктів майже не відчувають українці – 10-12%».

Також вона розповіла про динаміку страхів українців упродовж років незалежності щодо зовнішнього конфлікту.

Зокрема, Злобіна поінформувала, що на початку 90-х «менш як 20% боялися нападу ворога і розпаду України як держави». «Цих страхів не було в масовій свідомості масово. Вони мали місце, але були досить помірними. Прийшов 2014 рік, ми побачили, що це реальністю може стати, але, я б сказала, що поступово українці впоралися з цим більш-менш, і від 60% ми знизилися майже наполовину наразі щодо цих страхів. Сьогодні, очевидно, якби ми запитали про це, ситуація була б іншою. Але тут, я скажу, великий вплив мають ситуативні моменти і загалом ми бачимо, що трендом є зменшення таких страхів», - розповіла Злобіна.

Також вона повідомила, що згідно з проведеним моніторингом, у 90-х роках більш ніж 70% українців боялися злочинності та голоду, що свідчило про велику психологічну напругу в суспільстві.

«Але поступово ми бачимо, як страх голоду, холоду, злочинності зменшується, і десь від початку 2000-х років ця ситуація стабілізувалася. Я б не сказала, що вона стабілізувалася в дуже гарному сенсі, тому що якщо в нас третина населення і сьогодні боїться голоду, холоду і злочинності, то це не дуже мало. Так не має бути, коли ми говоримо про задоволення базисних потреб», - уточнила науковець.

Водночас вона зауважила, що єдиний такий страх українців, який наразі «випадає» зі спектру страхів, - наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. «Тут ми бачимо, що якщо ще на початку 90-х майже 50% боялися, то зараз менш як 5%», - розповіла Злобіна.

Підготовче опитування було проведено у 1992 році, а основне дослідження почалося з 1994. Розрахункова вибірка охоплює 1800 осіб, які репрезентують доросле населення України (18 і більше років) за статтю, віком, освітою, типом поселення й областями.

Опитування 2021 року проведено у листопаді в усіх регіонах України (за винятком окупованогоКриму й окупованих районів Донбасу).

Польовий етап дослідження у 2021 році був реалізований Соціологічним інформаційно-дослідницьким центром «Пульс».

Статьи по теме
Синоптики обіцяють короткочасні дощі майже по всій Україні
Синоптики обіцяють короткочасні дощі майже по всій Україні

У вівторок, 2 серпня, в Україні, крім більшості західних областей, очікуються короткочасні дощі, грози, на півдні та сході країни вдень в окремих районах град та шквали 15-20 м/с.
02.08.22 — 2564

Борщ, каші, риба і сало: що їли українці на обід і вечерю 300 років тому
Борщ, каші, риба і сало: що їли українці на обід і вечерю 300 років тому

У меню українців 300 років тому не було картоплі, соняшнику, кукурудзи та помідорів. Вони з'явилися тільки на початку XVII століття.
04.07.22 — 9306

Понад 80% українців підтримують антитютюнові заходи
Понад 80% українців підтримують антитютюнові заходи

Більшість дорослого населення України висловилася за обмеження використання тютюнових виробів у громадських місцях, активної реклами, а також продажу електронних сигарет неповнолітнім.
29.06.22 — 1812