Контракти.ua

734  —  15.02.22
Білоруські виробники вантажівок МАЗ та БелАЗ вигадали, як обійти українські санкції
Білоруські виробники вантажівок МАЗ та БелАЗ вигадали, як обійти українські санкції

Білоруські автовиробники МАЗ і БелАЗ знайшли спосіб, як обійти санкції на постачання своїх машин в Україну. Для цього білоруські юридичні особи мають намір вийти із засновників українських дочірніх компаній.

Про це повідомляє РБК-Україна Авто з посиланням на Радіо Свобода.

МАЗ нещодавно покинув склад власників української компанії "Торговий дім "МАЗ-Україна". Його частку офіційного імпортера між собою розділили дві інші юрособи - "Мінський завод автоматичних ліній" і "Жодінський ковальський завод важких штампувань" з часткою власності в 99% і 1% відповідно.

БелАЗ поставляє свою техніку в Україну в основному через українську компанію "Промагролізинг-Україна". Це українська дочка білоруської компанії "Промагролізинг", основним акціонером якої є Банк розвитку Республіки Білорусь.

При цьому БелАЗ мав сервісну мережу з обслуговування своєї техніки. У липні Білоруський холдинг вийшов зі складу засновників і бенефіціарів найбільшого в Україні Сервісного центру "Сервісний торгово-логістичний центр БелАЗ Україна", зареєстрованого в Кривому Розі Дніпропетровської області. Цей центр не тільки надає послуги, але і має право продавати техніку білоруського автомобільного заводу.

На початку 2022 року Мін'юст України зафіксував зміни у складі засновників цієї компанії. Місце БелАЗа поміж засновників зайняла компанія холдингу "Лідсельмаш", що отримала 100% акцій. Бенефіціаром стало Міністерство промисловості Білорусі, якому належать акції "Лідсельмаша". Відсутність білоруських автозаводів у складі засновників їх українських представництв робить продаж продукції МАЗа і БелАЗа на українському ринку знову законним.

Статьи по теме
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна

Торішньої продукції місцевого виробництва вже не залишилося.
01.06.23 — 410

Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году
Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году

Экономическая ситуация в Украине значительно улучшилась. После значительного сокращения экономики в прошлом году в 2023 году ожидается рост валового внутреннего продукта (ВВП).
20.05.23 — 428

Як розвивається блокчейн в Україні?
Як розвивається блокчейн в Україні?

Технологія блокчейн використовується для роботи криптовалют. Це розподілена між тисячами комп’ютерів мережа, яка дозволяє реєструвати інформацію, простежувати шляхи транзакцій, зменшувати витрати при транзакціях. Сучасний курс біткоїна перевищує 20 тисяч доларів, тому багато українців інвестує в цю криптовалюту чи має заощадження в ній. Але блокчейн цікавий не тільки для обігу криптовалюти.
30.03.23 — 1054