Контракти.ua

7572  —  14.02.22
Штайнмаєр поклав вину за ескалацію в Європі на Росію
Штайнмаєр поклав вину за ескалацію в Європі на Росію

Франк-Вальтер Штайнмаєр, якого в неділю було переобрано федеральним президентом ФРН, звернувся з чіткими меседжами до російського президента.

У своїй промові після оголошення результатів голосування він поклав відповідальність за нинішню ескалації на Росію та закликав Володимира Путіна не недооцінювати рішучості Німеччини та Заходу стати на захист України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми знаходимося у розпалі військового конфлікту, війни у ​​Східній Європі. Відповідальна за це Росія!», - констатував Штайнмаєр.

Він зауважив, що останніми днями треба заново вчитися тому, що мир не можна сприймати як щось належне, його потрібно захищати знову й знову, «в діалозі, але, де це необхідно, також з чіткістю, стримуванням і рішучістю».

Штайнмаєр зазначив: розгортання російських військ уздовж українських кордонів «не можна неправильно розуміти - це загроза для України». Люди в Україні мають право на життя без страху та погроз, у суверенній державі, самим визначати свою долю, і «жодна країна світу не має права її знищити - і ми рішуче відповімо кожному, хто спробує!», - пообіцяв глава ФРН.

Він зауважив, що страх зростає не лише в Україні, а й у багатьох країнах Східної Європи. Берлін стоятиме разом з державами Балтії, з поляками, словаками, румунами та всіма союзниками, вони можуть розраховувати на Німеччину, пообіцяв її лідер.

Без НАТО та Європейського Союзу німці не жили б сьогодні в єдності та свободі, додав Штайнмаєр, який також звернувся до Путіна з прямими закликами.

«Звертаюся до президента Путіна: Розв’яжіть петлю на шиї України! І приєднуйтесь до нас у пошуку способу збереження миру в Європі!», - сказав він.

«Я можу лише попередити президента Путіна: не недооцінюйте силу демократії!», - продовжив Штайнмаєр.

Політик також закликав інші авторитарні, автократичні режими не недооцінювати спільноту ліберальних демократій, яка вважає силу закону вищою за закон сильних. Президент ФРН добре усвідомлює, що демократичні інститути вважаються слабкими в очах авторитарних правителів, а демократичні процеси розглядаються як слабкість, закон – як гальмо, а прагнення до свободи та щастя громадян – як наївне.

«Наша демократія сильна, тому що її підтримують громадяни, тому що вона не купує свою владу гнобленням, зовнішніми загрозами і внутрішнім страхом», - заявив президент ФРН.

Як повідомлялось, у неділю Штайнмаєра було переобрано федеральним президентом ФРН.