Контракти.ua

795  —  09.02.22
Росія перекриває Україні море: що відбувається?
Росія перекриває Україні море: що відбувається?

Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews: Колеги, зробіть репост! Увага! Новини щодо військово-морської ситуації в Чорному та Середземному морях.

За даними Моніторингової групи BlackSeaNews та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» найближчими днями очікуються (можливі) наступні переміщення кораблів ВМФ РФ (крім тих, про які вже сказано в попередніх постах):

1. 11.02.3022 – ракетний ПЧ (підводний човен) (237) Rostov na Donu Чорноморського флоту (ЧФ) перейде з Тартуса, Сирія, до Чорного моря.

2. 15.02.2022 – до Чорного моря повернеться з Тартуса, Сирія ракетний фрегат ЧФ (494) Admiral Grigorovich.

3. 15.02.2022 – до Чорного моря вперше увійде з Середземного моря ракетний фрегат Північного флоту (ПФ РФ) (431) Admiral Kasatonov. Це новий корабель, носій не тільки крилатих ракет «Калибр», але й новітніх гіперзвукових ракет «Циркон».

4. 15.02.2022 – до Чорного моря повернеться з Тартуса, Сирія, ще один ракетний ПЧ ЧФ – це буде або (261) Novorossiysk, або (265) Krasnodar.

5. 15.02.2022 – з Чорного моря перейде до Середземного флагман ЧФ ракетний крейсер (121) Moskva.

Таким чином, в Середземному морі зберуться всі 3 (три) наявних в ВМФ РФ ракетні крейсери проекту 164 («Атлант», Slava class за класифікацією НАТО) – (121) Moskva (ЧФ), (011) Varyag (ТОФ) флагман ТОФ, (055) Marshal Ustinov (ПФ).

Під час «холодної війни» ці крейсери називали «вбивцями авіаносців» – саме на те були розраховані їхні сучасні на той час протикорабельні ракети ПКР-500 «Базальт» (наразі встановлені модернізовані ракетні комплексм «Вулкан», дальність 1000 км, може нести ядерну бойову частину). Тобто їхнім завданням буде «сковувати» 3 (три) ударні авіаносні групи НАТО в Середземному морі – США (carrier Harry S. Truman Carrier Strike Group (HSTCSG)), Франції (carrier Charles de Gaulle’s (R 91) Task Force 473 strike group), Італії (carrier Cavour (C-550) strike group).

Що це означає? – від тактичних військово-морських ігрищ до будь-якого розвитку подій. Звичайно, що перебування великого угруповання кораблів ВМФ РФ в Середземному морі має за мету розтягування сил НАТО, відволікання уваги від Чорного моря.

Нагадаємо, що саме в ці дати – починаючи з 10 лютого – в Білорусі буде проведено спільне навчання збройних сил РФ і Республіки Білорусь «Союзна рішучість-2022». Легенда навчань: «відпрацювати різні варіанти спільних дій щодо нейтралізації загроз та стабілізації обстановки на кордонах Союзної держави Росії та Білорусі».

Як ми повідомляли, з сьогоднішнього дня – 09.02.2022 – в Чорному морі сумарно перебуватимуть 12 великих десантних кораблів (ВДК) 3-х флотів РФ – Чорноморського, Тихоокеанского та Північного:

- ВДК (130) Korolev, Балтфлот РФ (BF), (102) Kaliningrad, (BF), 15. (127) Minsk, (BF) зайшли до Чорного моря вчора 08.02.2022 о 23-30, йдуть до Севастополя.

- ВДК (117) Північний флот РФ Petr Morgunov, (NF), (012) Olenegorskiy Gornyak (NF), (016) Georgiy Pobedonosets (NF) зайдуть сьогодні.

За приблизними підрахунками таке угруповання десантних кораблів здатне взяти на борт і перевезти близько 150 основних танків або до 250 бойових бронемашин і близько 4-х тисяч морських десантників. Фактично — до 2-х бригад морської піхоти підсилених танковими, механізованими й артилерійськими підрозділами.

У складі Чорноморського флоту ВМФ Росії є така бригада – 810-та окрема бригада морської піхоти (Севастополь) і окремий 382-й батальйон МП (входить до складу 810-ї бригади, дислокація – Темрюк).

Осадка таких кораблів 3,7-4,5 метрів, тобто їм потрібно, щоб біля берега, на який здійснюватиметься десантування, була відповідна глибина. Подібні умови на цьому театрі військових дій можна знайти на Чорноморському узбережжі – від Перекопського перешийку, починаючи з узбережжя Херсонської області, й далі на захід…

Додамо, що подібні десантні операції можуть бути сплановані і в Азовському морі – наприклад при десантуванні безпосередньо в акваторії морських портів Маріуполь або Бердянськ або на узбережжі між ними. При десантуванні на узбережжя Азовського моря можуть бути потрібні додаткові плавзасоби для доставки морських піхотинців з борту ВДК до берегу.

Знадаємо, що 31 січея 2022 року було зафіксовано перекидання автошляхами (М4) в напрямку Ростова-на-Дону 4-5 диверсійно-десантних катерів Балтійського флоту РФ типу «Кентавр».

Не виключено, що 6 ВДК з Балтійського та Північного флотів мають на борту лише техніку та військові вантажі, частину яких може бути розвантажено, наприклад, на російській військово-морські базі в сирійському Тартусі. Тому що перебування морських піхотинців на борту ВДК при двотижневому переході зимовим штормовим морем навряд чи сприятиме їхньому бойовому стану.

Тобто в разі подальшого перебування в Чорному морі морську піхоту можна було б взяти на борт в Новоросійську або Севастополі, куди її може бути передислоковано авіацією або залізницею з Мурманська або С-Петербургу.

Протягом наступних 5-6 днів значно збільшиться й чисельність кораблів – носів крилатих ракет: 2 підводних човни ЧФ + ракетний фрегат ЧФ (494) Admiral Grigorovich + ракетний фрегат Північного флоту (ПФ РФ) (431) Admiral Kasatonov.

Ми знаємо, що ВМС України та ЗСУ в цілому розглядають різні варіанти у зв'язку з цими подіями та проводять відповідні заходи та навчання.

Отже ступінь ризиків за індикатором діяльності військових кораблів РФ в Середземному та Чорному морях наприкінці січня – початку лютого 2022 року (на відміну від попереднього місяця) значно підвищилася.

Асоціація реінтеграції Криму передає: «Нові провокації агресора на Чорному та Азовському морях. Від наших джерел стало відомо про підготовку державою-агресором нової провокації із «закриття» для судноплавства значних за площею акваторій Азовського та Чорного морів нібито для проведення ракетних стрільб. Таке закриття може торкнутися і рекомендованих морських шляхів торговельного судноплавства, важливих для портів материкової України.

Чергові дискримінаційні заходи влади Росії та її окупаційної «адміністрації» не лише підривають безпеку судноплавства, а й перешкоджатимуть належному виконанню уповноваженими державними органами України міжнародних зобов’язань у її морській економічній зоні.

При цьому неподалік узбережжя материкової України продовжує активну розвідувальну діяльність російський середній розвідувальний корабель «Хурс», про що вже повідомляла наша Асоціація. Підтверджується і прибуття у Чорне море із сирійського порту Тартус шести російських великих десантних кораблів, які не входять до складу Чорноморського флоту РФ».

 

Не хочемо ніякої паніки, але це дуже схоже на підготовку до чогось на кшталт «морської блокади» українських портів. Про яку ми 2 роки попереджаємо... Це треба зупинити. На найвищому міжнародному рівні. А паніки не треба тому, що при слові «блокада» першими будуть змінювати свої плани судновласники... Треба об’єднати всі зусилля. Зараз.

Ось так виглядають заявлені РФ перекриття районів Чорного та Азовського морів для ракетних та артилерійських навчань – починаючи з 21:00 (UTC) 13/02/2022 по 21:00 (UTC) 19/02/2022. Ніяких коридорів для проходу торговельних суден не передбачено. (Такого за останні 8 років не було).

Чорне море в північно-західній частині перекривається до межі територіального моря України( 12 миль, морський кордон), в Азовському – від узбережжя окупованого Криму до узбережжя Краснодарського краю.

Хто бажає, може роздрукувати на люкс-преміум папері та відправити пану Макрону. Особисто.

Автор: Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews, один з керівників проекту «Майдан закордонних справ»

Статьи по теме
Українські військові збили один із найдорожчих дронів росіян
Українські військові збили один із найдорожчих дронів росіян "Форпост" над Чорним морем

Вартість такого дрону становить близько 7 млн доларів.
03.04 — 484

Чорноморський флот іде на дно: у ВМС назвали, скільки кораблів були знищені або виведені з ладу
Чорноморський флот іде на дно: у ВМС назвали, скільки кораблів були знищені або виведені з ладу

Водночас у ВМС визнали, що потоплено лише два з близько 10 російських ракетоносців. Там пообіцяли, що Україна продовжить завдавати ударів.
01.04 — 329

В якому стані зараз перебуває російський Чорноморський флот після атак ЗСУ: в ГУР пояснили
В якому стані зараз перебуває російський Чорноморський флот після атак ЗСУ: в ГУР пояснили

Російський Чорноморський флот вже значно менш боєздатний, його активність помітно зменшилася.
27.03 — 392