Контракти.ua

1820  —  06.02.22
В УГКЦ працюють над планом дій у випадку повномасштабного вторгнення військ РФ
В УГКЦ працюють над планом дій у випадку повномасштабного вторгнення військ РФ

Українська греко-католицька церква працює над створенням власного плану протидії у разі повномасштабного вторгнення російських військ.

Як передає Укрінформ, про це заявив глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час онлайн-пресконференції «Україна: досвід Церкви восьми років збройного конфлікту», повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

У своєму зверненні Блаженніший Святослав наголосив, що нинішня безпекова криза стосується не лише України, а й усього світу.

«Ми стикаємося з повномасштабною ескалацією між Росією і колективним Заходом. Україна в цьому контексті – лише частина повної панорами різних загроз і напруги… А отже, українська криза є кризою не лише для українців, вона стосується всього світу, насамперед Європи, а також Сполучених Штатів і країн-членів НАТО», – сказав Блаженніший Святослав.

За словами предстоятеля УГКЦ, ескалація нинішньої загрози Росії проти України має щонайменше чотири виміри: воєнний, інформаційний, політичний та економічний. «Дуже часто їх називають гібридною війною, і вони явно присутні в нинішній ситуації», – сказав він.

Блаженніший Святослав зауважив, що згідно з соціологічним дослідженням центру Разумкова, українці найбільше довіряють армії, волонтерам і Церкві. І така велика довіра, зазначив глава УГКЦ, є для церков великою відповідальністю.

«Тож ми відчуваємо відповідальність перед усім українським суспільством і намагаємося скласти власний план того, що нам робити, особливо коли є ймовірність повномасштабного військового вторгнення російських військ в будь-який момент», – сказав Глава УГКЦ.

За його словами, в такій ситуації насамперед є дуже важливо бути разом, співпрацювати, підтримувати один одного. Саме тому УГКЦ пропонує кілька конкретних способів відповіді. Серед них – молитва, солідарність з потребуючими, комунікація надії та консолідація суспільства.

«Ми сподіваємося, що через молитву та за міжнародної підтримки ми зможемо голосно сказати: Ні – насильству! Ні – війні! Ні – військовим діям як способу вирішення проблем, національних чи міжнародних. Діалог і солідарна співпраця допоможуть нам подолати будь-які труднощі, будь-які проблеми в сучасному світі», – підсумував Блаженніший Святослав.

Як повідомлялося, Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та біля кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США та НАТО, яким висуває ультиматум з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід та відмову країн Північноатлантичного союзу від своєї політики безпеки. У разі відмови Заходу взяти до уваги такі російські «пропозиції», кремлівська влада публічно загрожує застосувати заходи «військового та військово-технічного характеру».