Контракти.ua

1337  —  29.01.22
На тлі ймовірного вторгнення Росії Зеленський може посварити Україну з США
На тлі ймовірного вторгнення Росії Зеленський може посварити Україну з США

Напруження між Києвом та Вашингтоном зростає, пишуть провідні західні ЗМІ. За їх інформацією президент України Володимир Зеленський боїться, що США навмисно перебільшують російську загрозу. А у Білому домі роздратовані тим, що Зеленський навпаки применшує загрозу з боку РФ.

Журналісти видання Politico у статті «Чому неминуче дратує Зеленського» зазначають, що ще у листопаді Зеленський говорив про загрозу того, «що завтра буде війна» і заявляв про готовність до ескалації.

Але останнім часом від глави української держави лунають заклики заспокоїтися. Він заявляє, що ситуація в Україні «не більш напружена, ніж рік тому», але ЗМІ нібито нагнітають паніку і створюють враження, що «вулицями їздять танки».

«Я президент України, я тут перебуваю, і я думаю, що тут краще знаю деталі, ніж будь-який президент», — сказав Зеленський під час учорашньої пресконференції для представників іноземних ЗМІ, коли його запитали про розбіжності Байденом.

Як пише Politico, для Зеленського важливо і «політично корисно» висловлювати впевненість у тому, що Україна, США та Європа можуть стримати Путіна від подальшого вторгнення.

«Витівки колишнього коміка почали діяти на нерви адміністрації Байдена», — йдеться у статті.

«Згідно з трьома джерелами в адміністрації та на Капітолійському пагорбі, з якими я спілкувалася протягом останніх кількох місяців, український президент, по черзі то дратує, то обурює, то здається відверто контрпродуктивним», — розповіла виданню кореспондентка PuckNews Джулія Йоффе.

Дії Зеленського також викликають питання: чому США посилають зброю та гроші в Україну, якщо Київ не надто стурбований можливим масштабним вторгненням, зазначає видання.

Про зростання напруги між Києвом та Вашингтоном йдеться також у нещодавній статті CNN. Як повідомляють джерела видання, розбіжності виникли щодо того як інтерпретувати та публічно повідомляти оцінки американської розвідки, яка стверджує, що Росія може готувати широкомасштабну атаку на Україну.

Як пише CNN, розбрат говорить про постійне занепокоєння в Україні тим, що її використовують як пішака в геополітичній драмі між Сполученими Штатами та Росією, і що побоювання Києва щодо вторгнення є вторинним відносно ширшого кола суперечок між двома світовими державами.

Попри те, що Вашингтон намагається спростувати цю ідею, українські чиновники стали відвертішими щодо почуття ігнорування на тлі зростання напруженості, пише видання.

«Це підірвало нерви в обох столицях. Попри те, що Білий дім прагне надати максимальну підтримку Києву, в тому числі шляхом постач військової техніки та нового фінансування, деякі чиновники приватно кажуть, що підтримка надходить без особливої подяки з боку уряду Зеленського», — йдеться у матеріалі.

«Я не можу бути схожим на інших політиків, які вдячні Сполученим штатам лише за те, що вони Сполучені штати», — сказав Зеленський напередодні на пресконференції для іноземних журналістів.

Найбільше Зеленського та його радників розлютило рішення США дозволити дипломатам з посольства США в Києві покинути Україну, пише CNN. Це рішення Зеленський відкрито назвав «помилкою». Видання також написало про те, що в Києві незадоволені неодноразовим використанням США слова «неминуче» для опису потенційного вторгнення.

Байдена та його радників дратує публічне применшення Зеленським загрози та тонко завуальовані удари на адресу президента США, йдеться у статті. Американські чиновники вважають, що публічні попередження та погрози Росії про серйозні наслідки є ключем до стримування.

«У нас є запитання: чому ви нариваєтеся на конфлікт зі США? Чому ви сприяєте витікам інформації та спотворюєте інформацію, коли США є одними з єдиних справжніх друзів, які у вас є? І навіщо просити більше зброї, якщо ви кажете, що загроза не змінилася?», — сказав CNN один американський чиновник.

«Суперечка про природу загрози з боку Росії відкрила тріщину в картині співпраці, яку Сполучені Штати прагнули спроєктувати з початку кризи», — зазначає видання.

Статьи по теме
Зеленський повідомив, коли Україна підготує детальний план закінчення війни
Зеленський повідомив, коли Україна підготує детальний план закінчення війни

Зеленський зазначив, що завершити війну дипломатичним шляхом без Росії "дуже складно".
вчера, 17:17 — 370

Право України на самооборону не закінчується на її кордонах - Столтенберг
Право України на самооборону не закінчується на її кордонах - Столтенберг

Відповідно до міжнародного законодавства, Україна має право на самооборону проти російської агресії, і це її право не закінчується на кордонах країни.
вчера, 13:59 — 344

Пентагон досі не використав значну частину коштів на допомогу Україні – Reuters
Пентагон досі не використав значну частину коштів на допомогу Україні – Reuters

Адміністрація США має до кінця місяця витратити 6 млрд доларів на військову допомогу Україні або ризикує втратити ці кошти.
вчера, 12:40 — 1182