Контракти.ua

1311  —  29.01.22
Ткаченко закликав журналістів не гратися з інфоприводами, що вигідні ворогу
Ткаченко закликав журналістів не гратися з інфоприводами, що вигідні ворогу

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликає журналістів бути обережними у своїх висловах і не гратися з інфоприводами, які підкидає нам ворог.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у матеріалі на LIGA.net.

«Журналістів не просто називають четвертою владою. Тож закликаю їх бути обережними в своїх висловах та категоричності в новинах. Не грайтеся з інфоприводами, що вигідні ворогу. Рейтинги – рейтингами. Але спекулювання на темі, яка бентежить чи лякає суспільство, – це те, на що розраховує ворог», - зазначив Ткаченко.

Він акцентував, що постійне нагнітання інфополя новинами про начебто напад РФ змушує людей боятися замість того, щоб адекватно оцінювати ситуацію. Втрачається довіра до державних інституцій, зникає віра у завтрашній день. А це спричиняє ланцюгову реакцію, яка може призвести до дестабілізації в країні, сутичок та відсутності взаєморозуміння один із одним.

«Росія, крім військової підтримки конфліктів на території потрібних їй держав, перетворилася ще й на інформаційного терориста. Не вірте її фейкам. Незліченна кількість публікацій у Facebook, новини у ЗМІ про тривожні валізки та експертні думки про начебто можливий (черговий) напад РФ перетворюють інформаційне поле на спосіб впливу та емоційно тиснуть на українців», - застеріг міністр.

Він додав, що це саме те, чого й добивається країна-агресор у своїй тактиці: маніпуляціями в інфопросторі змусити нас панікувати в реальності, адже слабкість, яку спричиняє невпевненість у завтрашньому дні, не лише вибиває людей зі звичного ритму життя, а й масово впливає на ситуацію в країні.

«Те, що зараз відбувається, – гра з нами та нашою витримкою. І над нашою головною цінністю – об’єднаним суспільством», - переконаний Ткаченко.

Щодо українців він закликав їх зберігати холодний розум та не впадати в паніку, не читати припущень і теорій, а читати офіційні джерела, фільтрувати дописи в соцмережах і новини в ЗМІ, не вестися на гучні заголовки, читати новину повністю.

«Зараз українська армія сильна, як ніколи раніше до цього. Збройні сили України посідають 22 місце зі 140 у рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower. Наші військові готові дати відсіч у будь-яку хвилину. Наша розвідка прораховує будь-які сценарії розвитку подій. Давайте мислити тверезо і діяти стратегічно та виважено. Реальна ситуація така: ми консолідована нація, і це не вигідно нашому східному сусіду. Ось і привід для залякувань», - резюмував міністр.