Контракти.ua

613  —  27.01.22
Нафтогаз заявив про прогалину у сертифікації ПП-2
Нафтогаз заявив про прогалину у сертифікації ПП-2

Нафтогаз надасть німецькому регулятору аргументи, які свідчать, що у процесі сертифікації газопроводу Північний потік-2 є прогалина.

Про це в четвер, 27 січня, повідомив голова НАК Юрій Вітренко, коли давав коментар на інформацію про створення дочірньої компанії Nord Stream 2 AG у Німеччині для реєстрації ПП-2.

"Незважаючи на те, що ПП-2 – це єдина труба, яка не має жодного інтерконектора, росіяни хочуть сертифікувати за правилами ЄС тільки 54 км з понад 1200 км. Втім, газопроводи на території ЄС і так підпадали під європейське регулювання (як це було у випадку із продовженням газопроводу ПП-1 вже на території ЄС), а Директива Ради ЄС 2019 була прийнята саме для того, щоб правила стосувалися всього газопроводу – від Усть-Луги у Росії до Лубміна у Німеччині", – пише Вітренко у Facebook.

Він відзначив, що Газпром свою дочірню компанію Gas for Europe, яку було створено недавно, хоче зробити власником і оператором тільки німецької частини ПП-2, а це маніпуляція і неповага до європейського законодавства.

"Це прямо суперечить чітко вираженій політичній волі Європейського парламенту і Ради ЄС, які свідомо поширили правила Третього енергопакета на ПП-2. Це сталося у квітні 2019 року. Газпром намагався в рамках регуляторних процедур отримати звільнення від застосування вимог Третього енергопакета ЄС до ПП-2, але спочатку BNetzA, а згодом і Вищий земельний суд Дюссельдорфа відмовили у наданні будь-яких преференцій цьому газопроводу", – нагадав голова Нафтогазу.

Вітренко висловив надію, що у Німеччині "не дозволять Путіну влаштовувати юридичні трюки і нехтувати європейськими нормами й законами". "Особливо зараз, в умовах, коли він може почати нові агресивні дії проти України у будь-який момент. Адже даючи Росії право бути над законом в енергетиці, Путін отримує зелене світло, вище за закон і здоровий глузд і в усьому іншому", – резюмував Вітренко.

Статьи по теме
Україна пройшла зиму на газі власного видобутку, – Нафтогаз
Україна пройшла зиму на газі власного видобутку, – Нафтогаз

Україна пройшла зиму на газі власного видобутку.
01.03 — 244

Очільник Нафтогазу пояснив, чому Україна продовжує транспортувати російський газ до ЄС
Очільник Нафтогазу пояснив, чому Україна продовжує транспортувати російський газ до ЄС

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов пояснив, чому наша держава продовжує транзит своє територією російського газу до ЄС.
29.10.23 — 414

Чи чекати підвищення тарифу на газ для населення взимку: заява
Чи чекати підвищення тарифу на газ для населення взимку: заява "Нафтогазу"

Під час війни в Україні діє заборона для підвищувати ціни на газ для населення. У "Нафтогазі" розуміють та підтримують цю логіку.
25.09.23 — 341