Контракти.ua

529  —  27.01.22
З квітня антибіотики продаватимуть лише за рецептом
З квітня антибіотики продаватимуть лише за рецептом

З 1 квітня в Україні продаж антибіотиків в аптеках відбуватиметься лише за електронним рецептом, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами на фоні пандемії коронавірусу в Україні зафіксовано зростання продажу антибактеріальних препаратів в аптеках та збільшення відсотку їх використанні в лікарнях.

«Одним із пріоритетів у 2022 році є боротьба із стійкістю до антимікробних препаратів та контроль інфекцій, що передаються мікробним шляхом. Так, з квітня антибіотики, які зареєстровані в Україні, відпускатимуть лише за наявності у пацієнта електронного рецепту», - повідомив міністр.

За словами Ляшка це має вирішити проблему нецільового використання антимікробних препаратів, адже за даними Центру громадського здоров’я майже 64% людей помилково вважають, що антибіотиками можна лікувати інфекційні захворювання, зокрема і коронавірус. Як наслідок у бактерій може з’явитися здатність протистояти цим препаратам.

«Як наслідок маємо неправильне вживання антибактеріальних препаратів, яке призводить до того, що вони втрачають свою ефективність і все менше захищають від серйозних інфекцій. Наголошую, антибіотики лікують інфекційні хвороби, спричинені бактеріями, і зовсім не ефективні у боротьбі з вірусними хворобами», — пояснив він.

Міністр наголосив, що призначати антибіотики зможе лише лікар. Він же і буде видавати електронний рецепт з вказаною діючою речовиною, спосіб застосування та дозування. Лише з таким рецептом пацієнт зможе придбати антибіотики в аптеці.

Статьи по теме
На які ліки можна буде отримати Е-рецепт у 2024 році
На які ліки можна буде отримати Е-рецепт у 2024 році

У 2024 році перелік ліків, які можна придбати за електронним рецептом, розширили. Тому тепер українці матимуть доступ і до інших категорій препаратів.
30.12.23 — 407

Лікарям заборонять «рекомендувати» певні ліки
Лікарям заборонять «рекомендувати» певні ліки

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності».
24.11.23 — 378

В Україні нема дефіциту ліків
В Україні нема дефіциту ліків

Під час війни, яку розв'язала Росія, в інформаційному просторі часто поширюються фейки та пропаганда ворога. Нещодавно українці отримали на електронні скриньки листи про нібито дефіцит ліків в аптеках та закликом користуватися народними засобами. Листи надсилалися ніби-то від МОЗ.
22.11.23 — 337