Що таке технологія виробництва шоколаду bean to bar. У чому її переваги перед масовим виробництвом шоколадних плиток? Чим нова концепція відрізняється від крафтового виробництва.
Нова технологія bean to bar це ціла концепція з виробництва шоколаду. Сьогодні в мас-маркеті купити шоколад із визначними смаковими якостями, завдяки яким він був піднесений на вершину харчового рейтингу, неможливо. Серйозною альтернативою товарам масового споживання стає bean-to-bar – виробнича технологія «від какао-бобу до плитки».
Гурмани та ті, хто цінує справжній смак какао-бобів, не здатні їсти продукцію шоколадних фабрик. У ній або домінує солодкий смак, або різні добавки. Заради таких людей працює нова філософія.
Переваги bean to bar:
- На звичайних фабриках шоколад приводять до єдиних стандартів та змішують какао-боби різних сортів. Нова технологія приділяє особливу увагу країні походження сировини.
- На підприємствах харчопрому зазвичай використовують какао із країн Африки. Воно не має якихось плюсів, крім ціни. Провідники нової концепції купують найкращі ароматичні сорти какао. Причому важливою є країна, регіон, навіть плантація. Часто власники компаній особисто знайомі з сільгоспвиробниками, які вирощують какао. Смак готового продукту залежить від місця походження сировини.
- До кожного сорту підбирається свій варіант обсмажування, саме цей етап має максимальний вплив на характеристики готової шоколадки. На кондитерських фабриках боби надмірно підсмажують, знищуючи індивідуальні особливості, дані природою. Через це плитки із сегменту мас-маркет мають такий «змазаний» смак.
- Сповідається мінімалістичний підхід до складу. На відміну від довгого списку інгредієнтів, засунутих у стандартну плитку, bean to bar виготовляється з мінімального набору компонентів. Їх тут лише 2 або 3 - какао-боби/масло, цукор.
Крафтовий сегмент максимально наближений до описаної вище концепції. Він повною мірою є серйозною альтернативою набридлому мас-маркету, який не знає міри у гонитві за прибутком.
Особливості крафтового виробництва:
Крафтові виробники не обсмажують або подрібнюють боби, але в них залишається гігантський простір для творчості та експериментів. Їхня продукція є сьогодні гідним конкурентом bean to bar.
Bean to bar - новий погляд на виготовлення шоколаду, покликаний повернутися до джерел ремесла. Такий підхід дозволяє підкреслювати справжній шоколадний смак, а не маскувати його синтетичними добавками та інгредієнтами, що здешевлюють продукцію.