Контракти.ua

699  —  24.01.22
США шукають джерела газу для Європи на випадок вторгнення Росії в Україну, - FT
США шукають джерела газу для Європи на випадок вторгнення Росії в Україну, - FT

США ведуть переговори з Катаром та іншими великими експортерами про постачання скрапленого газу в Європу. У Вашингтоні побоюються, що вторгнення Росії в Україну може вдарити по поставках.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Financial Times.

За даними високопоставлених чиновників адміністрації США, гостра необхідність виникла після того, як переговори з держсекретаря США Ентоні Блінкена з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим показали "мінімальний прогрес".

Джерело зазначило, що є потенціал довгострокових гарантій поставок газу з Катару, оскільки країн планує значно збільшити виробництво палива протягом декількох років.

При цьому в короткостроковій перспективі це буде залежати від готовності інших країн-клієнтів перенаправити поставки і наявності нерозподіленого газу. "Однак Катар дійсно перенаправляв свої поставки у 2011 році для Японії після цунамі, так що прецедент є", - сказало джерело ft.

Видання також повідомляє, що Катар почав переговори про можливі поставки з Євросоюзом і Великобританією. Крім того, президент США Джо Байден у січні планує провести переговори з Еміром Катару шейхом Тамімом бен Хамадом аль-Тані у Вашингтоні.

Нагадаємо, єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що Європа зіткнулася з рекордними цінами на енергоносії. Геополітична напруженість за східним кордоном ЄС і скорочення поставок газу з території Росії призведе до того, що ціни будуть високими.

Статьи по теме
ЄС може закрити
ЄС може закрити "фінансову дірку" для України замість США – CNN

Основна складність у тому, що у Євросоюзі все працює у політичній площині.
24.03 — 181

В Европе призывают готовиться к выходу США из НАТО после возвращении Трампа, - Telegraph
В Европе призывают готовиться к выходу США из НАТО после возвращении Трампа, - Telegraph

Дипломаты стран-членов НАТО считают, что Европе нужно готовиться к возможному выходу США из альянса в случае возвращения Дональда Трампа в Белый дом.
11.03 — 203

Ставлення українців до Польщі та США погіршилося з літа минулого року
Ставлення українців до Польщі та США погіршилося з літа минулого року

Станом на лютий 2024 року більшість громадян вважає дружніми до України США і Великобританію (по 81%), Німеччину (80%), Польщу і Литву (по 79%), Канаду (78%), Францію (70%), Японію (55%).
22.02 — 211