Контракти.ua

519  —  23.01.22
Україна знає, де й у кого отримати зброю для свого захисту – Кулеба
Україна знає, де й у кого отримати зброю для свого захисту – Кулеба

Україна знає, де й у кого отримати потрібну їй для захисту зброю.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Радіо Свобода, коментуючи переговори з Німеччиною і Нідерландами щодо блокування зброї для України, передає Укрінформ.

«Повірте мені, Україна знає, де, у кого отримати потрібну їй зброю. Тому є трек з Німеччиною. Для нас ситуація з Німеччиною – це більше політично важливо, зняти блокування. Але ми знаємо, де взяти зброю на свій захист. І ми її там беремо. І будемо брати», - сказав він.

Крім того, очільник МЗС анонсував, що кількість партнерів, які постачають Україні зброю, зросте.

«Британія – дуже важливе, швидке постачання. Американці – постачання. Є й інші країни, про які ви скоро дізнаєтеся публічно. Вони будуть допомагати нам зміцнювати нашу обороноздатність», - сказав глава української дипломатії.

Він зауважив, що попри погрози з боку РФ про "наслідки" за постачання для армії України, партнери нам допомагають. «Тому що вони розуміють, що майбутнє євроатлантичної безпеки вирішується в Україні в ці місяці і в цьому році», – зазначив Кулеба.

Він також сказав, що коли Україна намагалася "дещо купити" через систему закупівель НАТО, то своє застереження висловили Німеччина і Нідерланди.

"Ми працювали багато з Нідерландами, спілкувалися, роз’яснювали, пояснювали їм. І я їхав до вас на інтерв’ю і прочитав коментар мого голландського колеги, з яким ми 12 січня розмовляли якраз на цю тему, і він сказав, що ситуація змінилася. Тепер, якщо подібний запит від України в НАТО знову надійде, то Нідерланди будуть його розглядати прихильніше. Тобто це демонструє, що потрібно говорити", - наголосив міністр.

Кулеба додав, що це питання обговорював і з німецькою колегою Анналеною Бербок. "Я вислухав її позицію, її пояснення. Вона має свої аргументи, обґрунтування. Це лінія аргументів, пов’язана з історичною відповідальністю Німеччини. Але я чітко висловив їй наші аргументи, і чому ми вважаємо, що Україна заслуговує на таку підтримку. Ця робота ведеться, і вона буде продовжуватися", – зауважив очільник МЗС.

Як повідомлялося, міністр оборони України Олексій Резніков у грудні 2021 року заявив, що представник Німеччини заблокував постачання Києву зброї, погоджену в межах НАТО. За інформацією німецьких ЗМІ, ФРН з травня 2021 року використовує механізм НАТО, щоб завадити іншим членам Альянсу продавати зброю Україні.

Статьи по теме
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 203

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 370

Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни
Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни

Рівень нетерпимості до надання хабарів, подарунків або неофіційних послуг для вирішення особистих проблем помітно зріс серед українців.
28.07.23 — 329