Контракти.ua

643  —  21.01.22
Не Нігоян. Слідство встановило першого вбитого активіста Майдану
Не Нігоян. Слідство встановило першого вбитого активіста Майдану

Першим під час Революції гідності було вбито Юрія Вербицького, а не Сергія Нігояна, як вважалося раніше.

Про це у п'ятницю, 21 січня, повідомив заступник керівника управління у справах Майдану ДБР Артем Яблонський на прес-конференції, повідомляє Укрінформ.

"Хто є першим убитим? Це – Юрій Вербицький чи Сергій Нігоян? Але, за останніми даними, це Юрій Вербицький”, - сказав він.

Як роз'яснили у відомстві, згідно з висновком судово-медичних експертиз, які були проведені у 2014 році на початковому етапі цього злочину, смерть Вербицького настала від переохолодження тіла 22 січня 2014 року, найімовірніше, близько 05:00-06:00 год.

Водночас пізніше слідчі призначили додаткові комісійні судово-медичні експертизи з приводу, зокрема, встановлення часу смерті Вербицького, до виконання яких залучили експертів Головного бюро судово-медичної експертизи.

За результатами проведення таких експертиз було встановлено, що смерть Вербицького настала від переохолодження не пізніше 24 год. 00 хв. 21 січня 2014 року.

Щодо вбивства під час акцій протесту по вул. Грушевського в Києві Сергія Нігояна, який раніше вважався першим загиблим під час Революції гідності, то в ДБР зазначили, що, згідно з висновком експерта, його смерть настала від множинних вогнепальних поранень голови та грудей з пошкодженням внутрішніх органів та крововтрати приблизно за 2 години до огляду трупа о 7 год 40 хв., тобто час настання смерті Нігояна – 5 год 40 хв. 22 січня 2014 року.

Під час прес-конференції другий заступник начальника Департаменту у справах Майдану Офісу генпрокурора Іван Бабенко повідомив, що слідчі повністю розкрили вбивство Вербицького і до відповідальності за цей злочин притягнуто 19 осіб.

"Встановлено обставини викрадення, катувань, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень та залишення у Бориспільському районі з наступним настанням смерті", - сказав він.

Бабенко уточнив, що притягнуто до кримінальної відповідальності "тітушок", а також двох працівників міліції - слідчого та оперуповноваженого, які організовували незаконні слідчо-розшукові дії. Зокрема, одного з "тітушок" засуджено до 9 років позбавлення волі за викрадення, тортури та залишення без допомоги у небезпечному стані.

Коментуючи розслідування нерозкритих вбивств Сергія Нігояна, Михайла Жизневського та Романа Сеника, заступник керівника управління у справах Майдану ДБР Яблонський зазначив, що слідчі встановили кожен із підрозділів внутрішніх військ, а також бійців спецпідрозділу Беркут, які перебували в безпосередній близькості і могли бути причетні до вбивств.

Статьи по теме
Незаконне збагачення на 150 млн грн: завершено розслідування у справі одеського воєнкома Борисова
Незаконне збагачення на 150 млн грн: завершено розслідування у справі одеського воєнкома Борисова

Завершено досудове розслідування стосовно екскерівника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова за фактами незаконного збагачення (ст. 368-5 КК України).
15.04 — 177

"В Україні небезпечно й страшно жити": у ДБР розповіли нові подробиці щодо вбивства підлітка у фунікулері в Києві

На початковій стадії справи слідчі вбачають спроби маніпулювання інформацією та намагання вкинути дезінформацію.
11.04 — 168

Російських снайперів на Майдані не було: учасників Революції Гідності вбивали українські правоохоронці під впливом РФ – прокуратура
Російських снайперів на Майдані не було: учасників Революції Гідності вбивали українські правоохоронці під впливом РФ – прокуратура

Злочини коїлися руками українських правоохоронців, але "РФ мала величезний вплив на ухвалення цих рішень, зазначив Олексій Донський.
20.02 — 228