Контракти.ua

505  —  21.01.22
За хвилею псевдоминувань по всій країні стоїть Росія, - СБУ
За хвилею псевдоминувань по всій країні стоїть Росія, - СБУ

У Службі безпеки України заявили, що "за хвилею псевдомінувань по всій країні стоїть РФ, яка намагається розхитати ситуацію в Україні зсередини". Більшість повідомлень відправлені користувачами Інтернету, які знаходяться на території суміжних пострадянських країн або на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Служби безпеки України.

"Спецслужби Російської Федерації активно використовують псевдомінування об'єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури як один з елементів гібридної війни для посилення тиску на Україну", - йдеться в повідомленні відомства.

Якщо протягом всього 2021 року СБУ зафіксувала понад 1100 завідомо неправдивих анонімних повідомлень, то з початку 2022 року їх надійшло понад 300. Зараз жодне з них після ретельних перевірок не підтвердилося.

Служба безпеки України у співпраці з Національною поліцією та представниками інших правоохоронних відомств активно протидіє таким проявам: з початку 2021 року встановлено 313 осіб, які здійснили псевдомінування.

"Мета спецслужб країни-агресора очевидна-створити умови додаткового тиску на Україну, посіяти тривогу і паніку в суспільстві. На жаль, такі Інформаційно-психологічні спеціальні операції - реалії сучасних гібридних воєн, і ми повинні це усвідомлювати", - заявили в СБУ.

За попередньою інформацією, до поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян України, які "діють за хуліганськими мотивами або заради розваги, не усвідомлюючи до кінця всі можливі наслідки".

"Зловмисники намагаються посилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їхню думку, забезпечує їм анонімність. Разом з цими вжитими заходами встановлено, що більшість повідомлень відправлені користувачами Інтернету, які знаходяться на території суміжних пострадянських країн або на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей", - уточнюють в СБУ.

Оперативне відстеження каналів надходження неправдивої інформації відбувається в рамках проектів міжнародної допомоги разом з іноземними партнерами, в тому числі.

Статьи по теме
Допомога від США дозволить ЗСУ перепочити, але не переломить ситуацію на фронті
Допомога від США дозволить ЗСУ перепочити, але не переломить ситуацію на фронті

Схвалення Сполученими Штатами понад 60 мільярдів доларів допомоги стане свого роду рятівним кругом для українських військових, які опинилися в скрутному становищі, але це навряд чи зможе переломити хід війни.
22.04 — 181

У травні-червні нас чекає важкий період – Буданов
У травні-червні нас чекає важкий період – Буданов

У травні-червні на Україну чекає важкий період.
22.04 — 194

Пентагон готує до відправки в Україну артилерію і засоби ППО - Politico
Пентагон готує до відправки в Україну артилерію і засоби ППО - Politico

США готуються швидко затвердити новий пакет військової допомоги для України, оскільки Конгрес скоро схвалить закон про підтримку України.
20.04 — 203