Контракти.ua

481  —  21.01.22
Білоруських урядовців звинуватили в піратстві через інцидент з Ryanair
Білоруських урядовців звинуватили в піратстві через інцидент з Ryanair

США висунули звинувачення чотирьом білоруським урядовцям в авіаційному піратстві у зв’язку з примусовою посадкою літака Ryanair, аби заарештувати опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Про це повідомляють Мін’юст США, AP, Reuters.

Обвинуваченими в судових матеріалах є Леонід Миколайович Чуро та Олег Казючиць, гендиректор та заступник гендиректора державного управління аеронавігації Білорусі відповідно; та агенти держбезпеки Білорусі Андрій Анатолійович Лну та Фну Лну.

Помічник директора Майкл Дж. Дрісколл з нью-йоркського відділення ФБР сказав, що обвинувачені розробили ретельно продуману схему, щоб сфальшувати повідомлення про бомбу, внаслідок чого літак здійснив аварійну посадку для арешту журналіста-дисидента. Зазначається, що  ФБР виявило детальну операцію, під час якої пасажири з багатьох країн, у тому числі зі США, зазнали реальної терористичної загрози. За словами Майкла Дж. Дрісколла, "те, що сталося, є не тільки безрозсудним порушенням законодавства США, а й вкрай небезпечне для всіх, хто літає літаком".

Американський прокурор Деміан Вільямс сказав, що з самого початку польотів із двигунами країни по всьому світу співпрацювали, щоб забезпечити безпеку пасажирських літаків, тоді як обвинувачені порушили ці стандарти, "спрямувавши літак у бік неправомірної мети придушення інакомислення та свободи слова".

"Чуро, Казючиць, Андрій Анатолійович Лну і Фну Лну, всі громадяни Білорусі, звинувачуються у змові з метою скоєння авіаційного піратства, що передбачає мінімальне покарання у 20 років і максимальне покарання - довічно", – заявив сенатор.

Зазначається, що обвинувачені наразі залишаються на волі.

В Агенції ООН із цивільної авіації (ICAO) раніше заявили, що загроза вибуху, яку білоруська влада використала для виправдання посадки Ryanair, була "свідомо неправдивою", оскільки ані бомби, ані доказів її існування не було знайдено під час огляду перед вильотом з Афін та після обшуків літака в Білорусі та Литві.

Статьи по теме
У Білорусі повістки вручатимуть по SMS. Лукашенко підписав закон
У Білорусі повістки вручатимуть по SMS. Лукашенко підписав закон

Глава білоруського режиму Олександр Лукашенко підписав закон, згідно з яким до повісток надходитиме через SMS-повідомлення.
07.04 — 190

Лукашенко зламав версію Путіна про
Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України

Терористи, які влаштували стрілянину у російському концертному залі "Крокус Сіті Холл", тікали у напрямку Брянська, що неподалік кордону з Білоруссю.
28.03 — 211

Білорусь планує відмовитись від заборони на розміщення
Білорусь планує відмовитись від заборони на розміщення "ядерки", - ЦНС

Влада Білорусі планує оновити військову доктрину з метою відмовитися від заборони на розміщення ядерної зброї на території країни.
25.03 — 236