Контракти.ua

659  —  20.01.22
В Україні планують розширити перелік продуктів, ціни на які підлягають держрегулюванню
В Україні планують розширити перелік продуктів, ціни на які підлягають держрегулюванню

Кабінет міністрів має намір включити пшеничний хліб до переліку товарів, що мають істотну соціальну значимість і поширити на обмеження націнки в роздрібній торгівлі рівнем 10%. Постанову планувалося схвалити сьогодні, проте її відклали на тиждень.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на засідання уряду 19 січня, яке транслювалося в Youtube.

Крім того, згідно з документом, виробники пшеничного хлібу зможуть купувати газ на біржі, який приватні виробники зобов'язані продавати за собівартістю плюс 25%.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, починаючи з 2021 року, на внутрішньому ринку спостерігалася тенденція до зростання споживчих цін на продукти харчування.

Так, за даними Держстату, середня споживча ціна на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку зросла на 23,8% (+6,4 грн), на хліб пшеничний з борошна 1 ґатунку - на 22,9% (+4,9 грн) (грудень 2021 року до грудня 2020 року).

"Крім того, за цей період ціна на природний газ для промислових споживачів зросла майже у 6 разів. Така ситуація зберігається і у поточному році", - йдеться в документі.

У структурі ціни хліба питома вага вартості газу у січні 2022 року склала 20 відсотків. Зросла у 10 разів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (січень 2021 року - 2 %).

"Враховуючи викладене, на період карантину потребує державного регулювання ціноутворення у сфері роздрібної торгівлі на хліб пшеничний з метою унеможливлення зловживання суб’єктами господарювання своїм становищем та доступності для населення цієї продукції, а також можливості виробникам цього хліба закуповувати газ на пільгових умовах", - зазначається в записці.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України ввів граничний рівень торговельної надбавки на деякі продукти. До кінця дії карантину роздрібні торговці не можуть встановлювати націнку вище 10%.

Статьи по теме
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна

Торішньої продукції місцевого виробництва вже не залишилося.
01.06.23 — 374

Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году
Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году

Экономическая ситуация в Украине значительно улучшилась. После значительного сокращения экономики в прошлом году в 2023 году ожидается рост валового внутреннего продукта (ВВП).
20.05.23 — 399

Як розвивається блокчейн в Україні?
Як розвивається блокчейн в Україні?

Технологія блокчейн використовується для роботи криптовалют. Це розподілена між тисячами комп’ютерів мережа, яка дозволяє реєструвати інформацію, простежувати шляхи транзакцій, зменшувати витрати при транзакціях. Сучасний курс біткоїна перевищує 20 тисяч доларів, тому багато українців інвестує в цю криптовалюту чи має заощадження в ній. Але блокчейн цікавий не тільки для обігу криптовалюти.
30.03.23 — 1020