Контракти.ua

1111  —  16.01.22
Росія перекидає у бік України «Іскандери» – CIT
Росія перекидає у бік України «Іскандери» – CIT

Росія перекидає у бік України, крім іншої військової техніки, оперативно-тактичні ракетні комплекси 9К720 «Іскандер-М», як мінімум, із двох бригад Східного військового округу.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє група незалежних російських розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT).

Зокрема, у CIT звертають увагу на опубліковане 11 січня у Твіттері відео з TikTok, зняте на Далекому Сході. На ньому впізнали оперативно-тактичний ракетний комплекс 9К720 «Іскандер-М».

«Попри те, що характерні восьмивісні пускові установки 9П78-1 та/або транспортно-зарядні машини (ТЗМ) 9Т250-1 укриті брезентом, їх можна впізнати за контурами. Тут варто зазначити, що за весь час спостережень ми не бачили, щоб брезентом повністю накривали якусь іншу техніку, окрім цих двох машин комплексу «Іскандер-М», - йдеться у матеріалі.

Також наголошується, що «такі ж, тільки менш акуратно накриті машини» видно на іншому відео, знятому у Свердловській області та викладеному в інтернет 13 січня. Також на ньому зображені кунги на тривісних шасі КАМАЗ - «ймовірно, інші машини комплексу «Іскандер-М» (9Т248, 9С552, 9С920-1 або 9У91)». Крім того, на відео присутні автопоїзди із сідельними тягачами КамАЗ-44108 та бортовими напівпричепами. Очевидно, вони використовуються для перевезення довгих (близько 7 м) ракет комплексу.

На ще одному відео, опублікованому 11 січня, в CIT розглянули ті ж тривісні кунги й автопоїзди: «Цього разу останні виявилися навантажені контейнерами з, очевидно, ракетами комплексу «Іскандер».

«Згідно з непрямою інформацією з відкритих баз даних, ці склади виїхали зі станції Дивізіонна в Улан-Уде та зі станції Біробіджан-2, неподалік яких дислокуються 103-я та 107-а ракетні бригади відповідно. Ці з'єднання, що мають на озброєнні «Іскандери», входять до складу 36-ї та 35-ї загальновійськових армій - раніше ми помічали рух з'єднань з цих армій у західному напрямку», - йдеться у матеріалі.

Крім того, про перекидання 107-ї ракетної бригади «в Україну» згадується у коментарях до одного з відео з військовою технікою.

У CIT зазначають, що перекидання ОТРК «Іскандер-М» не є чимось новим - навесні минулого року дослідники вже помічали у Воронезькій області «Іскандери», ймовірно, 119-ї ракетної бригади зі складу 41-ї загальновійськової армії. Пізніше їх розглянули й на супутникових знімках полігону «Погоново» на південь від Воронежа.

«Тут важливим є те, що така бригада - засіб армійського рівня, що означає, що зі Східного військового округу перекидаються, скоріш за все, не окремі батальйонно-тактичні групи, а значні сили дислокованих там армій», - заявили дослідники.

Як повідомлялося, за даними української та західної розвідок, на кордоні з Україною зараз сконцентровано близько 100 тисяч російських військових.

11 січня у Західному військовому окрузі Росії на загальновійськових полігонах у Воронезькій, Бєлгородській, Брянській і Смоленській областях розпочалися навчання зі стрільби за участю близько 3000 військовослужбовців та близько 300 одиниць бронетехніки.

12 січня понад 10 тисяч військовослужбовців мотострілецьких з'єднань Південного військового округу РФ та підрозділів берегових військ Чорноморського флоту, Каспійської флотилії виведено для «занять у польових умовах» на загальновійськові полігони Росії, Вірменії, а також відторгнутих регіонів Грузії (Абхазія, Південна Осетія) і окупованого Криму.

14 січня у Росії почалася раптова перевірка бойової готовності військ Східного військового округу.