Контракти.ua

851  —  15.01.22
У ВМС України розповіли про особливість цьогорічних навчань Sea Breeze-2022
У ВМС України розповіли про особливість цьогорічних навчань Sea Breeze-2022

Особливістю українсько-американських навчань Sea Breeze-2022 буде посилення морської та введення амфібійної компоненти – замість сухопутної, якій приділяли значну увагу під час минулорічного навчання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ВМС ЗСУ у Фейсбуці, підбиваючи підсумки роботи конференції з планування навчань Sea Breeze-2022.

«Під час роботи конференції ми вирішили разом з нашими партнерами низку завдань, поставлених командуванням перед початком плануючої конференції (навчань Sea Breeze-2022 – ред.) Зокрема, визначили склад країн-учасників, а також сили та засоби, які залучатимуться до морської компоненти як від наших взаємодіючих міністерств і відомств, так і від іноземних партнерів», - зазначив керівник з планування дій морської компоненти з української сторони Кирило Задачін.

За словами капітана 1-го рангу Задачіна, підтвердили участь у морській компоненті навчань і визначилися з учасниками, силами й засобами США, Велика Британія, Болгарія, Румунія, Грузія та інші держави. Учасники конференції також розподілили ці сили по тактичних групах, які будуть залучені у певних районах проведення навчань у північно-західній частині Чорного моря.

Крім того, розробили проєкт сценарію навчань, погодили райони проведення Sea Breeze-2022 та орієнтовний перелік заходів підготовки, спланованих під час навчань.

Другою особливістю цьогорічних міжнародних навчань буде те, що замість сухопутної компоненти з’явиться амфібійна.

«Причому суть не в зміні назви, а структури навчання. З якою метою це зроблено? Річ у тому, що морська піхота України прагне набувати спроможностей у виконанні саме амфібійних операцій у прибережних районах, річкових та морських. Тобто вводиться цілий комплекс заходів, що стосуються безпосередньо морської піхоти, тому й структура навчань «підігнана» під цей концепт», - уточнив офіцер групи планування амфібійної компоненти українсько-американських навчань Карім Федоров.

Він додав, що учасники конференції домовилися про виконання цілого комплексу заходів підготовки підрозділів морської піхоти у межах підготовки до навчань. Зокрема, йдеться про підготовку штабу батальйону, який братиме участь у Sea Breeze-2022 від української сторони, а також виконання інших завдань, відповідно до замислу та майбутнього плану дій підрозділів.

Як підсумував Федоров, сценарій навчань передбачає зосередження основної уваги на реалізації завдань амфібійної компоненти на суходолі. Тобто сили та засоби ВМС України та збройних сил країн-партнерів будуть націлені на підтримку операції, яка відбуватиметься на суходолі. Також варто додати, що при написанні сценарію і під час розгляду варіантів дій учасники конференції враховували актуальні загрози, які зараз постають перед Україною.

Станом на 13 січня затверджена участь в амфібійній складовій корпусу морської піхоти США, підрозділу ЗС Грузії та підрозділу миротворчого батальйону збройних сил Молдови. Повний склад учасників стане відомий під час заключної конференції.

Цьогорічні навчання будуть проведені у класичному варіанті, тобто з відпрацюванням практичних дій у морі, на суші, у повітрі й під водою. Всього запрошення до участі у навчаннях отримали понад 60 країн та міжнародних організацій.

Чергова плануюча конференція відбудеться в березні 2022 року.