Контракти.ua

839  —  15.01.22
Українцям можуть заблокувати банківські картки: у чому причина
Українцям можуть заблокувати банківські картки: у чому причина

Українські банки мають право заблокувати картку клієнта та звернутися до нього за поясненнями. Це може відбутися у разі нетипових операцій, які не відповідають фінансовим можливостям клієнта.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на закон про фінмоніторинг.

Максимальна сума анонімних переказів

Відповідно до норм закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом…", банки повинні ідентифікувати платників. До 5 тисяч гривень можна поповнити готівкою рахунок або картку без ідентифікації особи.

Якщо за один день на рахунок надійде декілька платежів по 5 тисяч гривень, банк може тимчасово заблокувати рахунок та звернутися за поясненнями.

У вересні 2021 року максимальну суму переказів без ідентифікації було збільшено на 1 гривню. Закон прийнято у зв'язку з тим, що найчастіше українцям було незручно переводити суму до 4999 гривень, тому її вирішили округлити.

Крім того, у 2021 році у Верховній раді була спроба підняти максимальну суму анонімних переказів до 25 тисяч гривень, однак рішення було відкладено.

Водночас банки встановлюють власні норми щодо системи фінмоніторингу, жорсткість яких може відрізнятися.

Перекази без фінмоніторингу

Норми закону не поширюються на:

  • сплату житлово-комунальних послуг, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових зборів та платежів (незалежно від суми);
  • сплату кредиту у сумі до 30 тис. грн;
  • перекази для оплати товарів і послуг, що здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі готівкові перекази в межах України у сумі до 5 тис. грн;
  • зняття коштів з власного рахунку.

Нагадаємо, зміни до закону про фінансовий моніторинг набули чинності у квітні 2020 року.

У вересні 2022 року Верховна рада України збільшила суму готівкових переказів, які не підлягають фінансовому моніторингу, з 4999 до 5000 гривень.

Статьи по теме
Банки України показали рекордний прибуток на початку року: що стало причиною
Банки України показали рекордний прибуток на початку року: що стало причиною

Чистий прибуток після оподаткування платоспроможних українських банків у січні 2024 року склав 16,762 млрд гривень, що на 14% більше, ніж у січні минулого року. Банки збільшили відсоткові доходи та скоротили відрахування до резервів.
25.02 — 284

Найбільші банки Китаю перестали обслуговувати компанії РФ, які потрапили під санкції
Найбільші банки Китаю перестали обслуговувати компанії РФ, які потрапили під санкції

Найбільші банки Китаю перестали приймати платежі з російських фінансових організацій. Йдеться про Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) та Bank of China.
22.02 — 268

Банки знижують ставки за кредитами та депозитами: що пропонують українцям
Банки знижують ставки за кредитами та депозитами: що пропонують українцям

Протягом IV кварталу 2023 року банки України знижували ставки за депозитами та кредитами. Середня ставка за депозитами для населення становить 14,2% річних, за кредитами - 27,3%.
21.02 — 173