Контракти.ua

679  —  14.01.22
Українцям можуть заблокувати банківські картки
Українцям можуть заблокувати банківські картки

Українські банки мають право заблокувати картку клієнта та звернутися до нього за поясненнями. Це може відбутися у разі нетипових операцій, які не відповідають фінансовим можливостям клієнта.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Закон про фінмоніторинг.

Відповідно до норм закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом…", банки повинні ідентифікувати платників. До 5 тисяч гривень можна поповнити готівкою рахунок або картку без ідентифікації особи.

Якщо за один день на рахунок надійде декілька платежів по 5 тисяч гривень, банк може тимчасово заблокувати рахунок та звернутися за поясненнями.

У вересні 2021 року максимальну суму переказів без ідентифікації було збільшено на 1 гривню. Закон прийнято у зв'язку з тим, що найчастіше українцям було незручно переводити суму до 4999 гривень, тому її вирішили округлити.

Крім того, у 2021 році у Верховній раді була спроба підняти максимальну суму анонімних переказів до 25 тисяч гривень, однак рішення було відкладено.

Водночас банки встановлюють власні норми щодо системи фінмоніторингу, жорсткість яких може відрізнятися.

Норми закону не поширюються на:

  • сплату житлово-комунальних послуг, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових зборів та платежів (незалежно від суми);
  • сплату кредиту у сумі до 30 тис. грн;
  • перекази для оплати товарів і послуг, що здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі готівкові перекази в межах України у сумі до 5 тис. грн;
  • зняття коштів з власного рахунку.
Статьи по теме
Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%
Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%

Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку (ставку рефінансування) до 14,5%.
14.03 — 177

За рік обсяг коштів фізосіб у банках зріс на 14%
За рік обсяг коштів фізосіб у банках зріс на 14%

З лютого 2023 року по лютий 2024-го обсяг коштів фізичних осіб у банках зріс на 14% виключно за рахунок гривневих коштів.
12.03 — 186

Голова НБУ спростував чутки про відплив коштів з банків через закон про мобілізацію
Голова НБУ спростував чутки про відплив коштів з банків через закон про мобілізацію

Повідомлення російської пропаганди та українських спікерів про нібито відплив коштів українців з гривневих рахунків у банках через законопроект про мобілізацію не відповідають дійсності. Після сезонного скорочення обсяг грошей майже відновився.
10.03 — 215