Контракти.ua

498  —  11.01.22
Аналітики попередили про нові коливання курсу гривні
Аналітики попередили про нові коливання курсу гривні

Цього тижня економічна активність почне поступове відновлення після свят, що може спричинити нові коливання курсу гривні.

Про це йдеться у фінансовому тижневику групи ICU.

Зазначається, що відшкодування ПДВ та погашення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на користь нерезидентів збільшили перевагу попиту на іноземну валюту над пропозицією та призвели до ослаблення курсу гривні.

У грудні відшкодування ПДВ знову перевищило 17 млрд грн, але чималий обсяг гривневих коштів вилучався на бюджетні рахунки через розміщення ОВДП. Тому коливання курсу гривні наприкінці року були невеликими в межах 27,2-27,3 грн/дол.

А вже на початку січня, як зазначили аналітики компанії, відбулося погашення гривневих облігацій на понад 10 млрд грн, з них понад 1,8 млрд грн було виплачено на користь нерезидентів. Це загалом ще збільшило і гривневу ліквідність, і попит на валюту. Щоб задовольнити надлишковий попит, НБУ продав 100 млн дол. із резервів, здійснивши першу інтервенцію на валютному ринку у 2022 році.

За даними ICU, цього тижня не відбуватиметься гривневих погашень, які могли б спричинити додатковий попит на валюту, зокрема від нерезидентів. Навпаки, у середу буде виплачено 170 млн дол. у рахунок погашення валютних ОВДП, і це може задовольнити частину потреби клієнтів банків у іноземній валюті.

"Але економічна активність лише почне відновлюватися цього тижня, тож ситуативні дисбаланси на валютному ринку збережуться, спричиняючи коливання курсу гривні, але загалом за підсумками тижня він залишиться неподалік від рівня 27,5 грн/дол.", - прогнозують аналітики.

Статьи по теме
НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України
НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України

Національний банк України покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України на кінець 2024 року до 43,4 млрд доларів. У січні НБУ очікував 40,4 млрд доларів.
вчера, 18:01 — 199

МВФ прогнозує економічне зростання України цьогоріч до 3,2%
МВФ прогнозує економічне зростання України цьогоріч до 3,2%

Міжнародний валютний фонд очікує, що показник економічного зростання України за підсумками нинішнього року становитиме 3,2%, а наступного року - зросте до 6,5%.
16.04 — 186

Доходи українців почали відновлюватися – Світовий банк
Доходи українців почали відновлюватися – Світовий банк

Доходи українців почали відновлюватись у 2023 році. Проте більшість громадян заявляють про погіршення фінансового стану.
12.04 — 164