Контракти.ua

636  —  08.01.22
Блінкен: Коли росіяни опинилися у вашому домі, іноді дуже важко змусити їх піти
Блінкен: Коли росіяни опинилися у вашому домі, іноді дуже важко змусити їх піти

Один з уроків новітньої історії полягає в тому, «що коли росіяни опинилися у вашому домі, то іноді дуже важко змусити їх піти», заявив у п’ятницю державний секретар США Ентоні Блінкен, відповідаючи на запитання журналістів щодо ситуації в Казахстані.

Про це передає кореспондент Укрінформу.

 

США дуже стурбовані надзвичайним станом у Казахстані, наголосив він.

«Ми закликали владу реагувати належним чином, пропорційно», - додав він, зазначивши, що розмовляв у четвер з казахським міністром закордонних справ країни й «підтвердив повну підтримку конституційних інституцій, а також абсолютну важливість поваги до прав людини, свободи ЗМІ, включно з відновленням Інтернету».

Блінкен підкреслив важливість захисту прав протестувальників, водночас, за його словами, США засуджують насильство, «скоєне будь-ким, у тому числі спрямоване проти державних інституцій та уряду».

Він висловив сумнів у правомірності запрошення владою сил керованої Росією Організації договору про колективну безпеку.

«Мені здається, що казахська влада та уряд, безперечно, мають такі можливості... Тому незрозуміло, чому вони відчули потребу у будь-якій сторонній допомозі. Ми намагаємося дізнатися про це більше», - додав він.

За його словами, «уряд сам зможе швидко розв’язати проблеми, з якими стикається, - економічного та політичного характеру».

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ почалися в Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та його союзників до Казахстану.

Статьи по теме
"Присутні ознаки радянської доби". Токаєв заявив про можливість змінити герб Казахстану

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв висловися про можливість оновлення державного герба країни, та запропонував розглянути відповідне питання стосовно нового вигляду символіки.
17.03 — 310

Пропагандистці Тіні Канделакі заборонили в'їзд до Казахстану: причина
Пропагандистці Тіні Канделакі заборонили в'їзд до Казахстану: причина

В'їзд заборонили через скандальну заяву Канделакі, що в Кахастані нібито витісняють російську мову.
24.01 — 326

Казахстан заборонив в'їзд до країни російській пропагандистці Канделакі
Казахстан заборонив в'їзд до країни російській пропагандистці Канделакі

Російській пропагандистці Тіні Канделакі, яка 2022 року підтримала рішення диктатора Володимира Путіна про вторгнення в Україну, заборонили в'їзд до Казахстану.
24.01 — 352