Контракти.ua

488  —  08.01.22
Столтенберг підтвердив чинність рішень Бухарестського саміту НАТО щодо України й Грузії
Столтенберг підтвердив чинність рішень Бухарестського саміту НАТО щодо України й Грузії

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив чинність рішень Бухарестського саміту щодо майбутнього членства України та Грузії в Альянсі, попри агресивну риторику та шантаж з боку Росії.

Про це керівник Альянсу заявив у п'ятницю у Брюсселі під час пресконференції за підсумками віртуальної зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу, єдиним питанням якої був розвиток ситуації з безпеки навколо України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми дотримуємося нашого рішення. що було прийнято на Бухарестському саміті, що стосується України й Грузії, і ми підтримуємо їх на шляху до подальшої євроатлантичної інтеграції та реформ, надаємо практичну та політичну підтримку. Я твердо переконаний, що реформи є важливими для того, щоб відповідати стандартам НАТО, але також для того, щоб посилити стійкість суспільств в Україні та Грузії проти будь-яких зазіхань з боку Росії. Тож, ми будемо продовжувати підтримувати Грузію й Україну на їхньому шляху вперед», - сказав Єнс Столтенберг.

Він зауважив, що процеси розширення НАТО і Європейського Союзу упродовж минулих десятиліть були дуже важливими для розвитку демократії, збереження стабільності, миру та свободи в Європі. При цьому у кожному випадку мова не йде про те, що НАТО затягує до себе нових членів – навпаки, суверенні держави вільно та демократично приймають рішення щодо приєднання до Альянсу, і далі, після дотримання всіх демократичних процесів, вже союзники вирішують, чи розширювати Альянс.

Прийняття до НАТО Чорногорії та Північної Македонії, за словами Генерального секретаря, стало підтвердженням чинності політики «відкритих дверей», якої дотримується Альянс.

Відповідаючи на запитання журналістів, він підкреслив, що ця політика стосується також інших партнерів, зокрема, Швеції та Фінляндії. Ці країни також є близькими партнерами Альянсу, часто запрошуються до участі у засіданнях Північноатлантичної Ради міністерського рівня, та до спільних навчань та обговорень.

«Така тісна співпраця є доброю для Фінляндії та Швеції, але вона також є доброю для НАТО. Обидві країни дуже близькі до НАТО, мають спільний кордон з Норвегією і Данію, є близькими також для Балтійських країн. Стаття 10 (Вашингтонського договору – ред.) говорить про те. що європейські країни, що відповідають стандартам НАТО, можуть стати членами, що, безумовно, стосується Фінляндії та Швеції. Але ми поважаємо їхню волю, і це має бути рішення саме Фінляндії та Швеції», - сказав Генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що свобода кожної суверенної держави обирати свій шлях та союзи включаю також їх право не приєднуватися до Альянсу.

«Тож, це питання до Швеції та Фінляндії, чи прийматимуть вони рішення приєднатися до НАТО, і коли вони це робитимуть», - додав Єнс Столтенберг.

Як вже повідомлялося, одним із головних пунктів ультиматуму, який наразі висуває Росія, є публічна відмова НАТО від рішень Бухарестського саміту щодо майбутнього членства України та Грузії, а також письмові гарантії щодо непоширення Альянсу далі на схід та на колишні країни СРСР. У разі відмови Заходу пристати на такі російські «пропозиції», кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи «військового та військово-технічного характеру», та продовжує концентрувати війська навколо кордонів України та на її тимчасово окупованих територіях.

Статьи по теме
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО

Сьогодні, 28 березня, відбулось засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів. Говори про обстріли Росії української критичної інфраструктури.
вчера, 18:37 — 177

Бауер про НАТО в Україні: нема ані військ, ані планів їх направляти
Бауер про НАТО в Україні: нема ані військ, ані планів їх направляти

В Україні немає військових НАТО, а ті країни, які хочуть їх відправити мають дійти спільного рішення з Альянсом.
24.03 — 159

Стефанішина про удари по російських НПЗ: діємо за найкращими стандартами НАТО
Стефанішина про удари по російських НПЗ: діємо за найкращими стандартами НАТО

Нафтопереробні заводи на території Росії є законними цілями України з військового погляду. Завдаючи ударів по цих об'єктах наша армія діє за найкращими стандартами НАТО.
23.03 — 190