Відома кондитерка та блогерка Ліза Глінська спеціально до зимових свят поділилась унікальними рецептами святкових тортів. У програмі «Ранок з Україною» на телеканалі «Україна» кондитерка розповіла, як приготувати смачний Ягідний медовик, вартість якого не перевищить 300 гривень.
Для медового тіста (на 6 коржів) знадобляться:
75 г меду
75 г цукру
90 г вершкового масла
30 г яйця
4 г харчової соди
225 г борошна
У чаші міксера збити яйце з цукром, додати розтоплене масло з медом. У масу додати борошно з содою, замісити тісто. Розділити його на 6 рівних частин, прибрати в холодильник на 4-5 годин.
Розкачати тісто на пергаменті, завтовшки 2 мм, діаметр 18-19 см. Зробити проколи виделкою. Випікати в розігрітій до 170 градусів духовці з конвекцією – 4 хвилини. Поки корж ще гарячий, вирізати кола діаметром 18 см. Охолоджені обрізки подрібнити в крихту і використовувати для обсипання готового торта.
Щоб приготувати заварний крем із сметаною потрібні:
250 мл молока
50 г яйця
20 г цукру
15 г борошна
15 г кукурудзяного крохмалю
20 г вершкового масла
300 г сметани (жирність 25-30%)
Змішати в мисці яйце з цукром, засипати до яєчної маси борошно та кукурудзяний крохмаль. Додати тепле молоко, перемішати. Перелити масу в сотейник, поставити на середній вогонь та при постійному підмішуванні, довести до кипіння. Прокип'ятити 1 хвилину. Зняти сотейник із плити, додати вершкове масло. Перелити масу в миску, щільно накрити плівкою і відправити в холодильник на 30-40 хвилин. Збити сметану, додати остиглий крем, перемішати.
Інгредієнти для ягідної начинки:
100 г малинового пюре (без кісточки)
100 г полуничного пюре
20 г цукру
15 г кукурудзяного крохмалю
Змішати всі інгредієнти в сотейнику, поставити на плиту, при постійному помішуванні довести до кипіння масу, прокип'ятити 1 хвилину, зняти з плити. Охолодити. Перед використанням розім'яти масу лопаткою та помістити в кондитерський мішок.
Складення торта: взяти форму-кільце, діаметр – 18 см, висота – 6 см. Затягнути дно харчовою плівкою, укласти всередину форми бордюрну стрічку. Викласти на дно перший корж, на нього крем, розрівняти ложкою, викласти ягідну начинку, знову корж і так далі, чергуючи шари. Верх торта присипати крихтою. Поставити торт у холодильник на 5 годин. Потім зняти кільце, плівку. Обсипати торт крихтою, верх задекорувати кремом і ягідною начинкою, які залишились.
Дивіться програму «Ранок з Україною» у будні о 6:30 на каналі «Україна».