Контракти.ua

1603  —  01.01.22
В Україні з 1 січня зростуть податки: для кого і на скільки
В Україні з 1 січня зростуть податки: для кого і на скільки

Закон про підвищення податків в Україні набирає чинності з 1 січня 2022 року. Документ №5600 стосується як підприємств, так громадян України

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на текст документа на сайті парламенту.

Податки на громадян

Законом вводиться мінімальне податкове зобов'язання щодо земельної ділянки. Якщо оцінка землі складе стандартні для України 28 тисяч гривень за гектар, мінімальне зобов'язання складе 1,4 тисячі гривень за гектар на рік.

Також встановлюється 18%-й податок на доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції на суму, що перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати (6500 гривень).

Документом передбачено зменшення мінімальної площі землі фермерського господарства, що дає право переходу на спрощену систему оподаткування з 2 гектарів до 0,5 гектара.

Законом виключаються з платників єдиного податку 4 групи платники, основним видом діяльності яких є розведення свійської птиці (крім курей).

Податки на нерухомість

Згідно з документом, дохід, отриманий від продажу протягом року другого об'єкта нерухомості, оподатковується за ставкою 5%, третього і наступних об'єктів нерухомості - за ставкою 18%.

Акцизи на алкоголь

Згідно із законом, акцизи на спирт в алкогольних напоях, фактична міцність яких перевищує 22 відсотки об'ємних одиниць етилового спирту, збільшуються на 5% до 133,31 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Податки на бізнес

Законом встановлюється обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи-боржника за кордон. Законом передбачається і встановлення обмеження у праві виїзду керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів - боржників за межі України у разі невиконання податкового обов'язку.

Також законом підвищуються ставки екологічного податку, рентної плати за користування надрами.

Згідно з презентацією до проекту держбюджету Міністерства фінансів, прийняття цього законопроекту дозволить зібрати у 2022 році з українців додатково 30 млрд гривень податків.

Статьи по теме
В Україні можуть підвищити податки через проблеми з наповненням бюджету
В Україні можуть підвищити податки через проблеми з наповненням бюджету

Уряд і парламент будуть шукати додаткові податкові інструменти, якщо ситуація з наповненням держбюджету України буде погіршуватися. За інформацією РБК-Україна, можуть підвищити ПДВ і повернути акцизи на паливо, а також розширити військовий збір на імпорт.
04.08.22 — 1087

Українців чекає новий податок: платити доведеться навіть з подарунків
Українців чекає новий податок: платити доведеться навіть з подарунків

В Україні вирішили взятися за неофіційні доходи громадян, з яких не виплачуються податки. З початку 2022 року податкова служба почне застосовувати непрямі методи податкового контролю.
10.01.22 — 1834

Верховна Рада прийняла митні та податкові пільги в рамках держпрограми підтримки великих інвесторів – Robinson Patman
Верховна Рада прийняла митні та податкові пільги в рамках держпрограми підтримки великих інвесторів – Robinson Patman

У рамках президентської програми щодо підвищення інвестиційної привабливості України 2 березня 2021 року слідом за Законом України «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями» («Закон про інвестиційні няні») Верховна Рада прийняла конкурентні інвестиційні стимули. Про це повідомляється в прес-релізі юридичної компанії Robinson Patman.
10.03.21 — 750