Контракти.ua

456  —  29.12.21
У Раді допускають зміну системи виборів та повернення мажоритарки
У Раді допускають зміну системи виборів та повернення мажоритарки

У команді президента Володимира Зеленського замислилися над можливістю повернути змішану систему виборів із мажоритарними округами, скасовану наприкінці 2019 року. Перехід до моделі з відкритими списками більше не здається "Слузі народу" гарною ідеєю.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Забіг на другий круг. Як Зеленський хоче утримати контроль над Радою".

Так, глава фракції монобільшості Давид Арахамія припустив, що за повернення змішаної системи з мажоритаркою у Раді набереться понад 300 голосів.

Інформований співрозмовник з-поміж мажоритарників запевняє, що жодного прямого завдання чи прохань від ОП не надходило. Але "Слуга народу" нібито дала авторам зрозуміти, що не проти того, щоби такий законопроект з'явився.

"Вони хочуть промоніторити суспільні настрої. Якщо не буде негативної реакції, тоді є шанс, що вони вирішать повернути змішану систему", - сказав виданню співрозмовник.

Як пояснив РБК-Україна Михайло Подоляк, ОП не бере участі у дискусії про те, яка система виборів має бути. Він уточнив, якщо ці розмови вийдуть на ширший рівень, то у президентській команді зможуть сформулювати свою позицію.

Один з авторів законопроекту - Дмитро Лубінець - каже, що консультації з монобільшістю чи іншими фракціями не проводилися. Депутати вирішили запропонувати цю ініціативу, бо, на їхню думку, змішана система більше відповідає інтересам виборців.

"Я представляю 128 тисяч виборців. А за новою системою я маю представляти більше мільйона. Фізично об'їздити весь виборчий округ, за новим законодавством - це вся область, неможливо. Кандидати у народні депутати працюватимуть лише у великих містах, де мешкає 60% виборців. Як результат, у наступному парламенті будуть представники лише великих міст", - пояснив виданню Лубінець.

За його словами, система відкритих списків робить депутатів підзвітними до партійного керівництва, а виборчу квоту, закладену новим законодавством, ніхто з кандидатів не зможе набрати.

Лубінець прогнозує, що їхній законопроект може бути винесений до зали "через 3-4 місяці", якщо в депутатському корпусі буде знайдено консенсус щодо зміни виборчої системи.

Статьи по теме
Рада зобов’язала уряд затвердити доплати військовим та внести законопроєкт про ротацію
Рада зобов’язала уряд затвердити доплати військовим та внести законопроєкт про ротацію

Йдеться про додаткові 70 тис. грн для тих, хто воює на передовій.
12.04 — 181

Законопроєкт про перезавантаження БЕБ прийняли у першому читанні
Законопроєкт про перезавантаження БЕБ прийняли у першому читанні

У Верховній Раді у першому читанні прийняли законопроект про перезавантаження БЕБ № 10439.
11.04 — 150

Кабмін зобов'язали розробити законопроект про ротації та додаткові виплати військовим
Кабмін зобов'язали розробити законопроект про ротації та додаткові виплати військовим

Кабінет міністрів розробить новий законопроєкт про ротацію українських захисників. Також уряд повинен виділити додаткові виплати військовим у розмірі 70 тисяч гривень.
11.04 — 181