Контракти.ua

753  —  28.12.21
OCCRP назвав головного корупціонера світу
OCCRP назвав головного корупціонера світу

Міжнародна організація Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) присудила самопроголошеному президентові Білорусі Олександру Лукашенку звання "Корупціонер року-2021".

Журі у складі шести журналістів та експертів у галузі протидії корупції обрали Лукашенка з рекордних 1166 претендентів, номінованих колегами та читачами. Вперше "Корупціонера року" обрали одноголосно, повідомляє OCCRP.

Центр зазначає, що за останній рік Лукашенко:

  • організував потоки державних коштів олігархам, близьким до його сім'ї;
  • наказав перехопити та посадити у Мінську пасажирський літак Ryanair з білоруським дисидентом Романом Протасевичем на борту з порушенням міжнародного повітряного права;
  • спровокував міграційну кризу, направивши тисячі біженців до кордону Білорусі з Євросоюзом;
  • поширював дезінформацію про коронавірус та методи лікування.

Фіналістами премії "Корупціонер року-2021" також стали повалений президент Афганістану Мухаммад Ашраф Гані Ахмадзай, сирійський диктатор Башар Хафез Асад, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган та екс-канцлер Австрії Себастьян Курц.

У 2020 році лауреатом премії "Корупціонер року" став президент Бразилії Жаїр Болсонару, у 2019 – прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат. У 2014 році це звання дісталося президенту РФ Володимиру Путіну.

Статьи по теме
Лукашенко заявив, що Білорусь готується до війни
Лукашенко заявив, що Білорусь готується до війни

Білорусь "не хоче воювати", втім готується до цього. В країні продовжується підготовка відповідних підрозділів й не тільки.
02.04 — 236

Лукашенко несподівано викрив брехню Путіна щодо теракту в
Лукашенко несподівано викрив брехню Путіна щодо теракту в "Крокусі" і "українського сліду"

Лукашенко заявив, що нападники на "Крокус Сіті Хол" у Росії пішли на ділянку українсько-російського кордону, тому що не могли проникнути до Білорусі.
27.03 — 326

Лукашенко заявив, що у Білорусі з'явилися
Лукашенко заявив, що у Білорусі з'явилися "Іскандер-М", щоб "захистити себе"

Глава білоруського режиму Олександр Лукашенко визнав, що на озброєння надійшли два дивізіони ракетних комплексів "Іскандер-М". Також на території країни розташовується і тактична ядерна зброя.
21.02 — 344