Контракти.ua

385  —  27.12.21
Взаємозв'язок прибутку і соціальної відповідальності
Взаємозв'язок прибутку і соціальної відповідальності

Досвід у формуванні сталого бізнесу від «ТЕДІС Україна».

Стійкий бізнес - перспективний напрямок діяльності, на який взяв орієнтир великий бізнес країни. Послужило цьому підписання президентом в 2019 році Указу «Про цілі сталого розвитку України на період до 2030 року» в рамках загальносвітового проекту «17 Цілей», які у 2015 році були сформульовані ООН.

Кількість учасників, які стали на шлях стійкого бізнесу, поки налічується десятками, але вони вже створюють показову модель для інших компаній. І справа тут зовсім не в тому, щоб потрапити в медіа і зробити піар на благодійності. Соціальна допомога зміцнить суспільство і зробить його стійкішим.

Волонтери поклали початок потужному механізму благодійності

Волонтерська ініціатива з'явилася з моменту заснування компанії «ТЕДІС Україна» ( tedis.ua/ua/ ), яка наразі посідає 7 позицію в ТОП-100 найбільших компаній України за версією Forbes Ukraine. З перших днів діяльності в команду приходили небайдужі до чужих проблем співробітники. Першими кроками для розвитку корпоративного волонтерства стала допомога самотнім літнім людям – співробітники за власний кошт купували необхідне. Але згодом в самій компанії систематизували і структурували цей напрям в окремий проєкт – «Творімо добро».

«Об'єднання зусиль призвело до прогресивного результату: з'явилася системність надання гуманітарної допомоги, визначилася географія благодійності, складений список будинків для людей похилого віку, з'ясовуються і покриваються потреби геріатричних установ. І все це здійснюється на постійній основі», - розповіла Лариса Тищенко, менеджерка  проєкту «Творімо добро».

Істотний вплив в досягненні соціальних орієнтирів надав профіль роботи компанії. Основоположною перевагою стала широка мережа представництв, розташованих по всій Україні (понад 30 регіональних підрозділів). Саме вона дозволяє оперативно здійснювати доставку гуманітарної допомоги в інтернати та будинки для людей похилого віку.

До недавнього часу основним вмістом посилок для людей похилого віку були продукти харчування. З настанням пандемії до списку набору додалися антиковідна продукція і санітарно-гігієнічні засоби. У 2021 році "ТЕДІС Україна» змогла реалізувати чотири масштабні етапи з підтримки пенсіонерів. Компанія не забуває про моральну і психологічну підтримку бабусь і дідусів, аби ті не відчували себе самотніми. Нажаль, пандемія поки що не дозволяє проводити майстер-класи або концерти, але ці акції будуть втілені в життя як тільки ситуація з коронавірусом поліпшиться.

Визначаючи сегмент волонтерської діяльності, компанія брала до уваги не тільки побажання співробітників в наданні допомоги пенсіонерам. Була проведена велика робота з аналізу стану будинків престарілих. Важливим аргументом став і той факт, що великий бізнес не бере участь в підтримці геріатричних закладів,

Згідно зі статистикою Держстату, в Україні проживає понад 7 млн ​​осіб у віці старше 65 років. У кожного п'ятого відсутні близькі люди, і багато з них не можуть обходитися без нагляду. Сьогодні в Україні налічується 65 інтернатів, в яких живуть люди похилого віку та інваліди - їх понад 6 тис. осіб. У пансіонатах для ветеранів праці та учасників війни проживає 4,5 тис. людей. 20 тис офіційно мають статус непрацездатних.

Такі цифри лише посилюють і без того складне фінансове становище деяких верств населення. Соціальна сфера, геріатричні установи потребують уваги, в чому здатний допомогти великий бізнес країни.

Взаємовигідна стратегія

Між Цілями сталого розвитку, які розробила ООН, і проєктом «Творімо добро» «ТЕДІС Україна» є тісний взаємозв'язок. Пріоритетними і результативними для компанії стали Цілі № 1 (Боротьба з бідністю), № 3 (Гарне здоров'я і благополуччя), № 10 (Зменшення нерівності). За це компанія увійшла до ТОПу 25 кращих соціально відповідальних корпорацій України та стрімко наближається до перших позицій ТОП-25 компаній сталого розвитку.

Експертна оцінка «ТЕДІС Україна» базується не тільки на умовах соціальної ініціативи йі активних благодійних проектів. До уваги беруться такі аспекти діяльності, як прозорість і чесність фінансової звітності, відповідальне дотримання податкових зобов'язань перед державою. Компанія сумлінна у всьому: від створення робочих місць і якісних умов праці до гідних зарплат.

Своєчасність та прозорість сплати податків - не менш важливий аспект соціальної відповідальності. З 2011 по 2021 рік у бюджет країни надійшло понад 10 млрд. За минулий рік «ТЕДІС Україна» сплатив понад 1,4 млрд грн. податків.

Нова філософія сталого розвитку передбачає баланс між задоволенням потреб бізнесу в отриманні прибутку і захистом інтересів майбутніх поколінь. В цьому її сила. Чим швидше український бізнес це усвідомить та почне впроваджувати, тим вище його шанси і на довгострокову прибутковість, і на вагому роль у суспільстві, впевнені в компанії.