Контракти.ua

772  —  22.12.21
Україна зібрала рекордний урожай зерна та олійних культур
Україна зібрала рекордний урожай зерна та олійних культур

Україна завершує збір зернових, зернобобових та олійних культур у 2021 році рекордом у понад 106 млн тонн.

Як повідомляє Укрінформ, про це написав міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко у Фейсбуці.

Лещенко зазначив, що зібраний урожай - це абсолютний максимум за всю історію України. Загалом було зібрано понад 84 млн тонн зернових та зернобобових культур і 22,6 млн тонн олійних культтур.

"Ми навіть перевищили свій прогноз у 100 млн тонн", - зауважив міністр.

За його словами міністра, рік виявився рекордним не без урахування сприятливих ґрунтово-кліматичних умов, але й завдяки державній допомозі аграріям.

«Завдяки ініційованій Президентом України програмі «Доступні кредити 5–7–9 %» аграрії отримали понад 30 млрд грн кредитів на максимально вигідних умовах. З наступного року ми запускаємо Фонд часткового гарантування кредитів. Він дозволить профінансувати саме малих аграріїв, які обробляють до 500 га, на 24 млрд грн на рік», - наголосив Лещенко.

Також він нагадав, що у 2021 році було розпочато іригаційну реформу, і пообіцяв, що у найближчі дні Мінагрополітики спрямує перші виплати аграріям, які вклали кошти у відновлення меліоративної інфраструктури.

«На самому початку наступного року ми плануємо ухвалити в другому читанні законопроєкт про об’єднання водокористувачів, який стане запорукою сталого розвитку галузі, масового притоку приватних інвестицій у зрошення. Як результат, у п’ятирічній перспективі, а може, й раніше, рекордні врожаї стануть для нас звичною практикою», - запевнив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Мінагрополітики, на 15 грудня експорт зернових та зернобобових у 2021/2022 маркетинговому році (МР, почався із 1 липня 2021 року) сягнув 28,70 млн тонн, що на 4,84 млн тонн більше, ніж на цю дату минулого МР.

Статьи по теме
Ціни на бензин, дизель та автогаз знижуються: актуальні ціни на АЗС
Ціни на бензин, дизель та автогаз знижуються: актуальні ціни на АЗС

Роздрібні ціни на дизельне пальне та автогаз в Україні 29 березня 2023 року, порівняно з попереднім торговим днем, знизилися. Бензин подешевшав.
30.03.23 — 1803

Ціни знижуються: скільки коштують бензин, дизель та автогаз на АЗС
Ціни знижуються: скільки коштують бензин, дизель та автогаз на АЗС

Роздрібні ціни на бензин дизельне пальне та автогаз в Україні 2 березня 2023 року, порівняно з попереднім торговим днем, знизилися.
03.03.23 — 1881

АЗС України змінили ціни на бензин та дизель: яка наразі їхня вартість
АЗС України змінили ціни на бензин та дизель: яка наразі їхня вартість

В Україні набирає обертів тенденція до зниження роздрібних цін на пальне.
26.02.23 — 4007