Контракти.ua

481  —  20.12.21
Підвищення податків та більше контролю. Що відомо про плани Мінфіну на 2022 рік
Підвищення податків та більше контролю. Що відомо про плани Мінфіну на 2022 рік

В 2022 році Міністерство фінансів може ініціювати нове підвищення податків. Також варто очікувати на нові способи контролю доходів громадян.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на статтю "Апострофа".

У матеріалі також зазначається, що в міністерстві Сергія Марченка не готові сьогодні обговорювати будь-які ініціативи, пов'язані зі зниженням податкового тиску на громадян і бізнес.

"Я не вважаю сьогодні можливим проведення радикальної податкової реформи. Ми собі цього просто не можемо дозволити, тому що будь-які реформи, що дискутуються зараз, від зменшення ставок ПДВ, об'єднання ПДФО з ЄСВ до введення податку на виведений капітал і так далі - вони всі тягнуть суттєві фіскальні ризики ", - заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Також на думку журналістів, основний курс Мінфіну сьогодні - збільшення податкового тиску на "білий" бізнес. Зокрема, міністр шкодує, що із фінальної версії скандального законопроекту 5600 прибрали підвищення податків для забудовників.

Однією з найбільш обговорюваних ініціатив міністерства стала заява про готовність відомства за допомогою податкових органів перевірити ще раз доходи громадян з 1995 року. Зокрема чому максимальна позовна давність може становити 10 років, а донарахування податків може відбуватися за останні три роки.

"При цьому закон про непрямі методи перевірки доходів не може мати зворотної сили і повинен стосуватися тільки нових придбань, а не старих покупок або доходів. Проте навіть якщо конкретно ця ініціатива провалиться або не буде оформлена як законопроект, зрозумілий загальний вектор, яким рухається Мінфін: замість боротьби з реальними тіньовими схемами (скручуванням та контрабандою), намагатимуться знайти спосіб "обілетити" набагато більш "податливу" аудиторію - звичайних громадян", - резюмує видання.

Статьи по теме
Кабмін хоче підвищити акцизи на сигарети, пальне та алкоголь для гармонізації з нормами ЄС
Кабмін хоче підвищити акцизи на сигарети, пальне та алкоголь для гармонізації з нормами ЄС

Кабінет міністрів зареєстрував законопроекти, що передбачають підвищення акцизів на алкоголь, пальне та тютюнові вироби для приведення законодавства України у відповідність із нормами Євросоюзу.
25.03 — 318

Будуть
Будуть "бонуси". У Раді пропонують скласти перелік "хороших" платників податків

У Верховній раді зареєстрований проект змін до Податкового кодексу України щодо особливостей адміністрування для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
15.03 — 295

Уряд готує законопроєкт про військовий збір для ФОПів, - Гетманцев
Уряд готує законопроєкт про військовий збір для ФОПів, - Гетманцев

Кабінет міністрів готує законопроєкт, за допомогою якого хочуть збільшити надходження до бюджету. Один із таких способів - збільшити військовий збір для приватних підприємців (ФОП).
05.03 — 318