Контракти.ua

643  —  20.12.21
НБУ дозволив брати з українців 1000% річних за мікрокредитними позиками
НБУ дозволив брати з українців 1000% річних за мікрокредитними позиками

НБУ визначився, під які відсотки можуть давати українцям позики компанії, що займаються видачею мікрокредитів. Нацбанк заявив, що не має наміру обмежувати кредиторів у їхніх кредитних ставках. Вони залишаться колишніми.

Однак у багатьох із них правила виписані так, що іноді мікрокредит обходиться позичальнику у 1000% річних. Тому, взявши одного разу навіть невелику позику і не зумівши виплатити її вчасно, люди потрапляють у боргову кабалу до кредитора. Пише biz.today.ua

Проте Нацбанк не вбачає за собою права втручатися у фінансову діяльність приватних кредиторів. Він не має на це законних підстав.

"Це ринкові відносини. І всі фінансові установи, які надають споживчі кредити, працюють за однакових умов", - заявила начальник управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук.

Тому кредитори, як і раніше, можуть виставляти ставки за кредитами такі, які вважають за потрібне. Інша справа, що часто-густо їхні клієнти не знають справжньої кредитної ставки і не можуть оцінити масштабів боргової залежності, на яку вони себе прирікають. А самі кредитори при цьому правди не говорять.

Тому нещодавно вийшла постанова, згідно з якою вже з 8 січня 2022 року всі компанії, що працюють на ринку фінансових послуг, зобов'язані будуть надавати на своїх вебсайтах та в рекламі вичерпну інформацію щодо умов позик, реальних відсотків і труднощів, з якими може зіткнутися позичальник.

"Ми сподіваємося, що розкриття процентних ставок, без обманних практик, спонукатиме фізичних осіб замислюватися, чи настільки їм потрібен такий дорогий кредит. А прозора конкуренція працюватиме на зниження таких ставок", - каже представниця Нацбанку.

Кредиторів зобов'яжуть оцінювати платоспроможність своїх клієнтів

Кредитори змушені виставляти захмарні відсотки за своїми позиками ще й тому, що відсоток неповернення кредитів дуже великий. Отже, за рахунок високих відсотків, вони покривають свої ризики.

Проте наразі Нацбанк розробляє правила, які зобов'язуватимуть кредитора оцінювати платоспроможність свого клієнта. Наприклад, якщо він уже взяв кредити у 5-10 компаніях, то, очевидно, більше йому давати не варто, адже він не зможе повернути ці гроші.

Отже, багато позичальників, особливо з-поміж тих, хто офіційно не працює, можуть позбутися можливості взяти в борг до зарплати через те, що не пройдуть перевірки.

Статьи по теме
Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%
Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%

Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку (ставку рефінансування) до 14,5%.
14.03 — 181

Голова НБУ спростував чутки про відплив коштів з банків через закон про мобілізацію
Голова НБУ спростував чутки про відплив коштів з банків через закон про мобілізацію

Повідомлення російської пропаганди та українських спікерів про нібито відплив коштів українців з гривневих рахунків у банках через законопроект про мобілізацію не відповідають дійсності. Після сезонного скорочення обсяг грошей майже відновився.
10.03 — 215

Нацбанк у лютому оштрафував два банки
Нацбанк у лютому оштрафував два банки

Нацбанк у лютому 2024 року застосував до трьох банків та тринадцяти небанківських фінансових установ заходи впливу за порушення у сфері фінмоніторингу та валютного законодавства.
08.03 — 439