Контракти.ua

477  —  17.12.21
Депутати заборонили в Україні продаж міцних та ароматизованих сигарет
Депутати заборонили в Україні продаж міцних та ароматизованих сигарет

Верховна Рада ухвалила закон №4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну».

За документ в цілому проголосували 317 народних депутатів, повідомляє ZN.ua.

«Реалізація законопроєкту сприятиме скороченню поширеності куріння серед усіх вікових груп, насамперед, серед дітей та молоді. Законопроєкт сприятиме досягненню Цілей сталого розвитку ООН, щодо яких Україна взяла на себе зобов’язання скоротити поширеність куріння до 15% у 2025 році. Такі заходи поступово призведуть до покращення здоров’я населення та зростання тривалості життя в Україні. Законопроєкт сприятиме практичному виконанню міжнародних зобов’язань України щодо захисту здоров’я людей від шкідливого впливу тютюну», – йдеться у пояснювальній записці.

Як зазначили у пресслужбі парламенту, закон визначає такі терміни як «бездимний тютюновий виріб», «електронна сигарета», «новітній тютюновий виріб», «рідини, що використовуються в електронних сигаретах» тощо.

Документ встановлює вимоги для виробництва та реалізації тютюнової продукції, електронних сигарет та бездимних виробів щодо:

  • вмісту шкідливих речовин;
  • оформлення упаковки, зокрема, медичних попереджень споживачів;
  • обмеження реалізації (продажу) та вживання;
  • рекламування.

Так, документ:

  • забороняє рекламу, спонсорство, і продаж громадянам, яким не виповнилось 21 року електронних сигарет, ТВЕН, електронних пристроїв для куріння, а також тютюну та його замінників в інтернеті;
  • забороняє ароматизовані сигарети;
  • забороняє виробництво та продаж міцних сигарет, якщо в диму однієї такої цигарки вміст нікотину перевищує 1 мг, смоли – 10 мг, монооксиду вуглецю – 10 мг.
  • забороняє у всіх громадських місцях та приміщеннях куріння з використанням пристроїв для нагріву, так само як ця заборона діє зі звичайними сигаретами;
  • запроваджує медичні попередження на упаковках електронних сигарет, рідин та сигаретах для нагрівання;
  • збільшує медичні попередження на пачках з 50% до 65% від площі з фотографіями-малюнками наслідків куріння з обох сторін та їх щорічну ротацію, яку проводитиме МОЗ;
  • надає повноваження ОМС визначати додаткові бездимні місця;
  • запроваджує процедуру звітності виробників про інгредієнти та викиди тютюнових виробів.

За продаж електронних сигарет, тютюну, пристроїв нагрівання особам, молодшим 21 року, передбачено 1020 грн штрафу. Якщо порушення зафіксують повторно, то штраф становитиме 10200 грн.

Статьи по теме
Як змінилися ціни на алкоголь і сигарети за останній рік: дані Держстату
Як змінилися ціни на алкоголь і сигарети за останній рік: дані Держстату

Державна служба статистики оприлюднила дані про середні споживчі ціни на товари та послуги в Україні за січень-грудень 2021 року. Горілка подорожчала незначно, сигарети зросли в ціні більш ніж на 15%.
13.01.22 — 627

В Україні пропонують заборонити продаж алкоголю та сигарет в супермаркетах
В Україні пропонують заборонити продаж алкоголю та сигарет в супермаркетах

У Раду внесли законопроект, яким пропонують заборонити продаж алкогольних напоїв та будь-яких видів сигарет в супермаркетах. Номер законопроекту - 5805.
21.07.21 — 529

У Франції знов заборонили сланцевий газ
У Франції знов заборонили сланцевий газ

Конституційна рада Франції підтвердила у п'ятницю правомочність положень закону, який забороняє використання технології гідравлічного розриву пластів для видобутку газу з родовищ горючих сланців.  
11.10.13 — 1583