Контракти.ua

620  —  09.12.21
Інфантилізм поширюється. Україна не спромоглася модернізуватися, а вже зазнає розбещення незрілими кальками постмодерну
Інфантилізм поширюється. Україна не спромоглася модернізуватися, а вже зазнає розбещення незрілими кальками постмодерну

Олесь Рубан: Я тут мислив про одне те саме – чому поширився інфантилізм, магічне мислення і усе таке.  Мені здалося що я трохи вловив ситуацію. Технологічні можливості дали людям викривлені уяви того, що усе легко.

Війна перетворилася на страйкбольні змагання (перші активні учасники в 2014 році були саме страйкболісти – вони, доречі, першими масово гинули) або комп’ютерні квести, будівництво перетворилося на збирання кубиків, а не науковий процес сурьозних знань (чого вартують ці пришвидшені видева з будівництва).

Одним словом, відбулася інфантилізація суспільства через зникнення відчуття відповідальності. Більшість людей гадають, що можна перелогінитися і почати наново. Це викликало в 2019 році упевненість, що можна повернутися в 2012 рік і все переграти наново – лише треба адміна в грі поміняти. Я дивлюся, як важко молоді даються вольові зусилля, як віртуальний світ їх манить легкими і простими рішеннями, і як реальний світ їх тяготить необхідністю зростати і долати себе справжнього.

Нещодавній шкандаль з блогерами на Голодній Тусі – це усе воно. Я упевнений, що ніякого злого умислу чи справді неповаги там не передбачалося. І їхні вибачення – це спроба перелогінитися, щоб уникнути бану. А коли життя прийшло біллю у вигляді скасованих контрактів, виникла дитяча реакція – нас то за що, ми ж хороші, це оті усі зли людиські, що розгойдали ситуацію, винуваті.

Життя через постмодерний аперкспективизм і примарну легкість життя, що різко дали технологіі, призводять до гальмування розвитку особистості. Книжки не читають, бо є ютуб блогер, що розповість легко і смішно усю правду. Нащо виш, якщо є онлайн курси, де по верхах можна узяти soft-skill. Великий пласт тренування мозку технологіі прибрали з людського життя. При тому що парадокс ситуації у тому, що ці технологіі є результатом діяльності людей з інших форм навчання і розвитку мозку. Щоб ви розуміли – дитині по історії задають подивитися художній фільм про давній Єгипет. Фільм, художній!!!! Я ж розумію, що вчителями завтра стануть ті діти, що призвичаїлися до такого поверхневого навчання.

Розрив технологій і рівня розвитку людського мислення народжує нові магічні культи, у тому числі карго-культи, а постмодерне хибне – немає ніяких правд – консервує людей в стадіях, де вони змогли більш-менш закріпитися. За останні 10 років я спостерігаю катастрофічне зниження якості фахівців. При тому, що це спостереження не лише моє, а великих бізнесових структур, що зазначали що з кожним роком якість нових фахівців катастрофічне відмінна від попередніх років випусків.

Інфантилізм поширюється. Україна не спромоглася модернізуватися, а вже зазнає розбещення незрілими кальками постмодерну, що категорично висміює і зневажає модерн, нав’язуючи незрілим людям хибні уяви. Як приклад, гарна ідея грантів в руках калькуючих перетворилася на гарний легкий спосіб отримати гроші і нічого не робити (це я кажу бо стикався з цим).

Одним словом, інфантилізм і магічне мислення, що шириться в Україні – це лише показник зменшення активності відповідальних людей. Останнім часом бути відповідальним і не перейти межу умовної толерантності стало вкрай важко. І це плодить аперспективність. Світ чекає жорстких відповідальних ідей.

Автор: Олесь Рубан

Статьи по теме
Після війни: ветерани і суспільство чи суспільство ветеранів
Після війни: ветерани і суспільство чи суспільство ветеранів

Максим Колесников: Трохи антизради, бо вже сил нема бачити це нагнітання та ниття про те, як ми приречені після перемоги стикнутися з повним триндецом. Пройдусь по деяким пунктам, від яких особливо вже тіпає.
11.08.23 — 449

Свій серед своїх: суспільство і військо після Перемоги
Свій серед своїх: суспільство і військо після Перемоги

Сергій Собко: Майже півтора року широкомасштабної війни яскраво ілюструють очевидне – регулярного війська недостатньо для боротьби із чисельнішим ворогом впродовж тривалого часу. Тому держава вимушена проводити мобілізацію цивільного населення. Як зазначив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний «Війну починають кадрові військові, а завершують вчителі, інженери, бухгалтери». Саме тому кінцевий результат війни залежить від того, наскільки вчорашні цивільні зможуть адаптуватися до військової служби та до умов бойових дій. Від того, яким сержантом буде вчорашній вчитель, яким сапером – вчорашній інженер і яким стрільцем – звичайний бухгалтер.
23.05.23 — 414

«Це війна на стійкість – не лише збройних сил, а суспільств. Хто перший впаде, той програв»
«Це війна на стійкість – не лише збройних сил, а суспільств. Хто перший впаде, той програв»

Валерій Пекар: Зараз дуже складний етап. 1. Війна триває у фактично позиційному форматі, що забирає чимало життів щодня. 2. Позитивних новин з фронту, які могли би підтримати дух суспільства, нема. 3. Суспільство дуже стомилося й хоче позитивних новин, а водночас готове споживати негативні, щоб заповнити порожнечу.
15.02.23 — 516