Контракти.ua

449  —  07.12.21
Перші виплати за економічним паспортом очікуються у 2036 році, вони будуть на рівні $10 тис. – ОП
Перші виплати за економічним паспортом очікуються у 2036 році, вони будуть на рівні $10 тис. – ОП

Кошти за економічним паспортом зможуть отримувати українці, які народилися з 1 січня 2019 року. Перші виплати очікуються у 2036 році, вони будуть на рівні 10 тис. доларів США.

Про це в ефірі телеканалу "ДОМ" повідомив радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

Він нагадав, що кошти виділятимуться з Фонду майбутніх поколінь, який буде наповнюватися з ренти за видобуток надр.

"До рентної плати, починаючи з 35%, щорічно додаватиметься 5%. Ось, через рік це вже буде 40%, потім 45% і так далі. І так до 70% усієї плати за використання надр надходитиме до цього Фонду майбутніх поколінь, що називається економічним паспортом українця", – пояснив Устенко.

При цьому для наповнення фонду використовуватимуться ренти із видобутку трьох видів надр. Перше джерело – корисні копалини, друге – рента за видобуток газу, третє – нафти.

Накопичення у Фонді будуть йти на кожну окрему дитину, яка народилася в Україні, починаючи з 1 січня 2019 року. Кошти почнуть формуватися з наступного року, щойно буде створено фонд.

"Спочатку це буде дві мінімальні заробітні плати на кожного народженого українця. Це вже протягом наступного року. Тобто понад 7 тис. грн. І ось з народження до 18 років кошти будуть накопичуватися", – уточнив Устенко.

При цьому фонд не просто накопичувальний. Його кошти інвестуватимуться, щоб збільшувати активи через інвестиційний дохід.

"Позиція президента була більш ніж жорстка щодо того, що гроші, які є в цьому фонді, повинні перекривати інфляцію і давати додатковий приріст. Додаткову "дельту" можна буде отримати з вкладень у цінні папери держави Україна, тобто суверенні цінні папери, які мають найменший рівень ризику, або нульовий ризик у наших умовах у прив'язці до нашої економіки", – розповів економіст.

"Якщо проаналізувати грошові потоки, то легко можна підрахувати, що через 18 років ми говоримо з вами про суму як мінімум 10 тис. доларів. Там є різні розрахунки залежно від того, який ти ставиш дисконтний коефіцієнт... Крім того, суми можуть бути різні. Оскільки вони залежать від ренти за корисні копалини. А щороку різні рентні платежі. І вони розподілятимуться між тими дітьми, які народилися того року, коли нараховано цей рентний платіж", – уточнив Устенко.

При цьому нарахування та звітність за особистими рахунками дітей будуть прозорими та доступними для аналізу їхнім батькам.

Окрім того, є обмеження щодо використання цих коштів. При досягненні 18-річного віку гроші економічного паспорта можна використовувати на освіту, житло, відрахування на пенсію та лікування.

Статьи по теме
Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації
Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації

В Україні продовжуєтья військовий стан, а також проводиться загальна мобілізація. Усі військовозобов'язані зобов'язані пройти Військово-лікарську комісію (ВЛК). Проте існують хвороби хребта, при яких особу визнають непридатною до військової служби у Збройних Силах України.
вчера, 18:52 — 164

Британія передасть Україні рекордний пакет військової допомоги
Британія передасть Україні рекордний пакет військової допомоги

Про новий пакет допомоги оголосить прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак, під час сьогоднішнього візиту до Польщі.
вчера, 15:53 — 168

Телемарафон Єдині новини потрапив у звіт щодо порушень прав людини
Телемарафон Єдині новини потрапив у звіт щодо порушень прав людини

Державний департамент США згадав про телемарафон "Єдині новини" як приклад порушення свободи висловлення думок у звіті щодо порушень прав людини у 2023 році.
вчера, 13:30 — 155