Контракти.ua

801  —  05.12.21
До кінця року ПриватБанк та Ощадбанк мають ухвалити плани їх приватизації
До кінця року ПриватБанк та Ощадбанк мають ухвалити плани їх приватизації

До кінця 2021 року у співпраці з Міністерством фінансів ПриватБанк та Ощадбанк мають ухвалити «дорожні карти» їх часткової або повної приватизації.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі НБУ.

"Згідно з Меморандумом про економічну та фінансову політику для подальшого зниження частки держави в банках забезпечується розробка та ухвалення ПриватБанком та Ощадбанком до кінця 2021 року в співпраці з Міністерством фінансів дорожньої карти, яка визначатиме кроки, необхідні для виведення кожного з цих банків на ринок для часткової або повної приватизації та окреслюватиме законодавчі зміни, які можуть знадобитися для здійснення представлених варіантів роздержавлення", - зазначили в НБУ.

Ці плани Кабінет Міністрів планує ухвалити до кінця січня 2022 року. В Нацбанку також нагадали, що відповідно до Стратегії розвитку фінансового сектору України та Стратегії реформування державного банківського сектору, мета держави – до 2025 року зменшити частку державних банків у банківському секторі України до 25%.

Окрім того, у засадах стратегічного реформування також визначено порядок дій держави щодо зменшення частки держави в банківському секторі: банки державного сектору розробляють та узгоджують з Мінфіном стратегію і "дорожню карту" щодо виходу держави з капіталу банку, банки державного сектору залучають міжнародний інвестиційний банк, визначений наглядовою радою, для забезпечення реалізації процесу та здійснення заходів щодо виходу держави з капіталу банку. А також банки державного сектору розпочинають здійснення заходів щодо продажу частки держави в банку (відповідно до узгоджених дорожніх карт, але не пізніше кінця 2024 року).

"Наразі очікується ухвалення у другому читанні законопроєкту №5542-1, у якому, зокрема йдеться про приєднання Ощадбанку до системи гарантування вкладів, що є однією із необхідних умов входження ЄБРР до капіталу банку. Робота наглядової ради ПриватБанку наразі спрямована на реалізацію стратегії поділу фінансової установи на good та bad банки. У другій декаді жовтня вже було обрано консультанта для реалізації цього проєкту", - підкреслили в НБУ.

Як повідомляв Укрінформ, 22 листопада МВФ затвердив перший перегляд програми stand-by з Україною та продовжив її до кінця червня 2022 року. Одночасно було схвалене рішення про виділення Україні траншу у 700 млн дол.

Україна зобов’язана виконати 12 ключових умов для отримання фінансування за програмою stand-by Міжнародного валютного фонду до кінця літа 2022 року. Однією з них є підготовка ПриватБанку та Ощадбанку до приватизації.

Статьи по теме
Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%
Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%

Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку (ставку рефінансування) до 14,5%.
14.03 — 177

Голова НБУ спростував чутки про відплив коштів з банків через закон про мобілізацію
Голова НБУ спростував чутки про відплив коштів з банків через закон про мобілізацію

Повідомлення російської пропаганди та українських спікерів про нібито відплив коштів українців з гривневих рахунків у банках через законопроект про мобілізацію не відповідають дійсності. Після сезонного скорочення обсяг грошей майже відновився.
10.03 — 215

Нацбанк у лютому оштрафував два банки
Нацбанк у лютому оштрафував два банки

Нацбанк у лютому 2024 року застосував до трьох банків та тринадцяти небанківських фінансових установ заходи впливу за порушення у сфері фінмоніторингу та валютного законодавства.
08.03 — 439