Контракти.ua

546  —  04.12.21
Франція продасть ОАЕ 80 винищувачів та 12 вертольотів на €17 мільярдів
Франція продасть ОАЕ 80 винищувачів та 12 вертольотів на €17 мільярдів

Франція підписала масштабну угоду з Об’єднаними Арабськими Еміратами про продаж 80 винищувачів «Рафаль».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24 із посиланням на заяву президента Франції Еммануеля Макрона.

«Це результат стратегічного партнерства між двома країнами, який посилить спроможності діяти разом для захисту своєї свободи та безпеки», - йдеться у заяві.

Контракт було підписано після перемовин Еммануеля Макрона із шейхом ОАЕ Заєдом Аль-Наяном. Свій підпис під угодою поставив також генеральний директор компанії Dassault Aviation Ерік Трап’є.

Зазначається, що ОАЕ придбають 80 винищувачів «Рафаль», а також 12 військових транспортних гелікоптерів «Каракал». Приблизна вартість усього замовлення - 17 мільярдів євро.

За даними видання, це рекордна сума,  яку будь-коли у світі платили за партію військових літаків. Також це найбільше замовлення «Рафалів», які надійшли на озброєння ВПС Франції у 2004 році.

Про надзвичайне значення угоди заявила також міністр оборони Франції Флоранс Парлі. «Підписали історичну угоду з ОАЕ. Стратегічне партнерство міцніше, ніж будь-коли. Пишаюся чудовим результатом французької промисловості!», - написала вона у Твіттері.

Літаки «Рафаль» є багатоцільовими винищувачами четвертого покоління. Вони перебувають на озброєні ВПС Франції, Індії, Єгипту та Катару. Ці літаки використовувалися у бойових діях в Афганістані, Лівії, Іраку та Сирії.

Як повідомляв Укрінформ, з 18 листопада по 3 грудня проводилися наймасштабніші навчання французьких військово-морських сил POLARIS-21.