Контракти.ua

435  —  28.11.21
У християн східного обряду починається Різдвяний піст
У християн східного обряду починається Різдвяний піст

У християн східного обряду 28 листопада починається Різдвяний піст. Це один із найтриваліших і найсуворіших постів, він триватиме 40 днів включно до 7 січня.

Про це повідомляє Укрінформ.

Цей піст також називали Малою Чотиридесятницею, оскільки Різдво Христове вважали другим Великоднем, тож витримували перед ним сорокаденний період фізичного й духовного очищення.

А ще Церква цього дня вшановує мучеників і сповідників Гурія, Самона й Авіва. Всі ці святі жили у ІІІ-ІV століттях і загинули мученицькою смертю за Христову віру.

У народі казали, що на Гурія «зима приїжджає на рябій кобилі й розганяє всю нечисть». Начебто різні злі духи затихають і залягають аж до Святок. Щоправда, існує зовсім протилежна думка: саме під час посту лукавий намагається всіляко дошкуляти вірянам.

Народні прикмети на погоду такі: «Якщо цього дня лежить сніг, то долежиться до повені»; «Яка ніч у Пилипівку, такий день у Петрівку». Пилипівський піст, окрім того, збігався і з зимовим сонцестоянням (21 грудня). Як слушно мовить прислів’я: «У Пилипівку день до обіду».