Контракти.ua

950  —  22.11.21
МКІП запрошує киян долучитися до опитування щодо майбутнього Гостиного двору
МКІП запрошує киян долучитися до опитування щодо майбутнього Гостиного двору

Міністерство культури та інформаційної політики разом із Громадською організацією «Урбанина» запрошують киян та гостей міста долучитися до опитування щодо майбутнього Гостиного двору на Подолі в Києві.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство культури та інформаційної політики повідомляє у Фейсбуці.

«Пропонуємо долучитися до спільного творення майбутнього столиці та заповнити анкету з простими запитаннями», - йдеться в повідомленні.

Крім того, з 21 по 23 листопада, о 19:00 для жителів Подолу у Києві пройдуть воркшопи про майбутнє Гостиного двору. Для цього потрібно зареєструватися за посиланням.

Результати опитування та напрацювання воркшопів МКІП використає на проєктному семінарі «Гостиний двір: Фокус уваги - візія», щоб розробити покрокову Дорожню карту реставрації та розвитку Гостиного двору в Києві.

Як повідомлялось, за ініціативи міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка розпочався масштабний проєкт відновлення Гостиного двору в Києві. Вперше в Україні історичне місце відреставрують з урахуванням потреб сучасних містян. Йдеться не тільки про ремонт будівлі, але і про нове життя всієї Контрактової площі.

Як повідомляв Укрінформ, Фонд державного майна України передав «Гостиний двір» до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики.

19 травня уряд змінив категорію пам’яток «Комплекс споруд Контрактової площі» та «Гостиний двір (за проєктними матеріалами архітектора Л.Руска, 1809 р.)» у м. Києві на категорію національного значення, а також присвоїв їм охоронні номери.

Гостиний двір – пам’ятка архітектури місцевого значення. Будівля зведена у 1809 році. Постановою Кабінету Міністрів № 1380 від 15 серпня 2011 року Гостиний двір було виведено з Державного реєстру пам’яток архітектури. У вересні 2012 року Київрада передала Укрреставрації в оренду земельну ділянку під Гостиним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр із гостьовою стоянкою, що спричинило обурення громади.

У листопаді 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною постанову Кабміну «Про виключення будівлі Гостиного двору у місті Києві зі списку пам’ятників архітектури, що перебувають під охороною держави».

У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав Укрреставрацію повернути Гостиний двір регіональному відділенню Фонду державного майна по місту Києву.

Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки із зими 2013 року.

Статьи по теме
Гостиный двор в Киеве возьмут под госохрану
Гостиный двор в Киеве возьмут под госохрану

Территорию Гостиного двора будут охранять сотрудники Государственной службы охраны Нацполиции.
27.08.21 — 2136

Гостиный двор в Киеве получил статус памятника национального значения
Гостиный двор в Киеве получил статус памятника национального значения

Правительство изменило категорию памятников «Комплекс сооружений Контрактовой площади» и «Гостиный двор (по проектным материалам архитектора Л.Руска, 1809 г.)» в городе Киеве на категорию национального значения, а также присвоил им охранные номера.
20.05.21 — 1212

Кличко просит Кабмин передать Гостиный двор Киеву
Кличко просит Кабмин передать Гостиный двор Киеву

Киевский городской голова Виталий Кличко обратился в Кабинет Министров Украины вмешаться в ситуацию и безотлагательно передать Гостиный двор громаде города.
02.02.21 — 845