Контракти.ua

972  —  20.11.21
Для України може бути цікавою модель членства в НАТО Західної Німеччини - експерт
Для України може бути цікавою модель членства в НАТО Західної Німеччини - експерт

Для України прикладом членства в НАТО може стати модель Федеративної Республіки Німеччини (ФРН), яка вступила в НАТО у 1955 році й вже потім, досягнувши процвітання, повернула окуповані радянською владою інші німецькі території.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив австрійський економіст, засновник ініціативної групи "Австрійський комітет за європейську Україну" Гюнтер Фелінгер.

"Вам треба бути реалістами: майбутнє в НАТО може мати лише вільна Україна. Як це було й у випадку Федеративної Республіки Німеччини у 1955 році, членство в НАТО можливе лише для України без окупованих територій. Так само як ФРН у 1955 році, Україна може зберегти бачення національної єдності в конституції. І я переконаний, що у віддаленому майбутньому цієї єдності буде досягнуто у результаті членства в НАТО та ЄС", - заявив Фелінгер.

Він додав, що Північноатлантичний альянс "може забезпечити безпеку лише у межах чітких кордонів". А тому, на думку Фелінгера, Україні слід задуматися над проведенням кордону по лінії розмежування з окупованими територіями.

"Цей кордон має перебувати в спокійних, але оборонних умовах – схожих на німецько-німецький кордон, де гинули лише ті люди, які намагалися втекти від східнонімецького режиму терору під час 44 довгих жахливих років радянської окупації Східної Німеччини", - зазначив він.

За словами австрійського експерта, не слід розглядати НАТО як "інструмент для реконкісти", Альянс насправді "може захистити лише вільну Україну від подальшої російської агресії".

"На цей час, на мою думку, слід визнати той факт, що Україна розділена. Так само як і нам довелося сприйняти та вчитися жити з радянською окупацією Східної Німеччини протягом двох довгих поколінь. Але в кінцевому підсумку воля східних німців до свободи була більшою, ніж страх перед радянським маріонетковим режимом, і вони почали тікати з окупованих територій до багатої, безпечної та вільної Західної Німеччини. Україна має стати настільки привабливою для мешканців окупованих територій, щоб вони голосували ногами та залишали окуповані Росією території, обираючи європейську Україну", - заявив Фелінгер.

Більш детально читайте в інтерв’ю Гюнтера Фелінгера за посиланням.

Статьи по теме
Німеччина багато робить для України: в НАТО закликали не фокусуватися на Taurus
Німеччина багато робить для України: в НАТО закликали не фокусуватися на Taurus

Німеччина надає Україні серйозну допомогу.
24.03 — 256

Сенатор Грем під час візиту до Києва закликав посилити мобілізацію – Washington Post
Сенатор Грем під час візиту до Києва закликав посилити мобілізацію – Washington Post

Ліндсі Грем закликав українських депутатів ухвалити закон про мобілізацію.
24.03 — 348

У НАТО відповіли, чи будуть війська Альянсу в Україні
У НАТО відповіли, чи будуть війська Альянсу в Україні

В Альянсу немає таких планів.
24.03 — 870