Контракти.ua

516  —  19.11.21
Штати розглядають можливість дипломатичного бойкоту Олімпіади в Пекіні – Байден
Штати розглядають можливість дипломатичного бойкоту Олімпіади в Пекіні – Байден

Сполучені Штати розглядають можливість дипломатичного бойкоту зимових Олімпійських Ігор 2022 року в Пекіні через порушення прав людини в Китаї.

Як передає Укрінформ посиланням на The New York Times, про це в четвер заявив президент США Джо Байден, відповідаючи на запитання журналістів під час зустрічі з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо в Білому домі.

«Це те, що ми розглядаємо», - сказав він.

Бойкот означатиме, що на Іграх, які мають розпочатися в лютому, не будуть присутні представники уряду, хоча це не завадить американським спортсменам брати участь у змаганнях.

У понеділок Байден під час віртуальної зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном висловив стурбованість з приводу порушень прав людини в Синьцзяні, Тибеті та Гонконгу. Лідери, однак, не обговорювали тему Олімпійських Ігор.

Близько 180 правозахисних організацій і членів Конгресу закликали використовувати Олімпійські Ігри для тиску на Китай.

Ідея бойкоту користується двопартійною підтримкою. Спікер Ненсі Пелосі, яка представляє Демократичну партію, виступила проти поїздки урядової делегації на Олімпіаду. Сенатор-республіканець Том Коттон закликав до повного бойкоту.

За словами державного секретаря Ентоні Блінкен, США обговорюють з союзниками – «що вони думають з приводу участі» в Олімпійських Іграх.

Останній раз Сполучені Штати повністю бойкотували Олімпійські Ігри в 1980 році, коли президент Джиммі Картер не допустив спортсменів до участі в літніх Іграх у Москві на знак протесту проти військової присутності Радянського Союзу в Афганістані.