Контракти.ua

484  —  15.11.21
В Україні пропонують знизити штрафи для бізнесу
В Україні пропонують знизити штрафи для бізнесу

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів розробила законопроєкт, яким пропонує зменшити штрафи для бізнесу з 1-10% від обороту компанії за місяць до 0,1-5%.

Про це під час брифінгу за результатами обговорення законопроєкту із представниками бізнесу заявила голова ТСК народна депутатка Галина Янченко, повідомляє Укрінформ.

"Ми пропонуємо зменшити штрафи, бо з нашої точки зору вони є дуже високими. Якщо нині штрафи складають 1-10% від всього обороту компанії за минулий місяць, ми пропонуємо знизити їх до 0,1-5%", - сказала Янченко.

За її словами, пропонується також відібрати у Держпродспоживслужби можливість визначати розмір покарання за порушення самостійно, натомість конкретизуються умови, за яких накладається той чи інший розмір штрафу. Зокрема, пропонується за перше порушення накладати менше стягнення, а при повторних порушеннях в одній і тій самій компанії суми будуть зростати.

Крім того, для визначення сум штрафів буде використовуватися оцінка ризиків діяльності. Для компаній із низькими ризиками суми будуть меншими, ніж для компаній з високими ризиками.

Янченко повідомила, що пропонується впровадити судовий контроль.

"Ми запроваджуємо такий інструмент судового контролю до того, як штраф набере чинності й, відповідно, компанія буде змушена його сплатити. Ми даємо можливість оскаржити штраф безпосередньо в суді", - прокоментувала депутатка.

Вона зазначила, що депутати планують зареєструвати розроблений законопроєкт у парламенті до кінця цього тижня.

Статьи по теме
Dragon Capital: чиновників чеках скорочення видатків, а бізнес – збільшення податків
Dragon Capital: чиновників чеках скорочення видатків, а бізнес – збільшення податків

Фінансова допомога від партнерів підтримуватиме стійкість економіки України в цьому році. Міжнародні партнери схвалили нові пакети допомоги, що дозволить країні отримати близько $37 млрд зовнішнього бюджетного фінансування у цьому році. Хоча схвалення пакетів підтримки суттєво затрималось, цих коштів буде достатньо, щоб втримати резерви НБУ близько поточних рекордних рівнів $43 млрд та профінансувати дефіцит бюджету без емісійного фінансування.
28.05 — 322

Торік в Україні поменшало платників ПДВ, але побільшало ФОПів
Торік в Україні поменшало платників ПДВ, але побільшало ФОПів

Кількість платників податку на додану вартість в Україні скоротилася на 20,2 тисячі осіб за 2023 рік. Водночас кількість платників податків на спрощеній системі оподаткування зросла на понад 100 тисяч.
02.04 — 284

Бізнес покращив оцінки своєї діяльності
Бізнес покращив оцінки своєї діяльності

У березні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності після п’яти місяців поспіль негативних очікувань.
01.04 — 287