Контракти.ua

659  —  07.11.21
Суд у США заморозив вимогу Байдена щодо вакцинації для приватних компаній
Суд у США заморозив вимогу Байдена щодо вакцинації для приватних компаній

Федеральний апеляційний суд п’ятого округу США в суботу зупинив дію постанови адміністрації президента Джо Байдена, яка зобов’язує співробітників приватних компаній, у яких працює 100 і більше осіб, вакцинуватися або проходити щотижневе тестування.

Як передає Укрінформ з посиланням на Reuters, при цьому суд послався на «серйозні законодавчі та конституційні» проблеми, пов’язані з цією вимогою, яка мала набути чинності з 4 січня.

Суд ухвалив постанову, взявши до уваги численні судові позови від штатів, очолюваних республіканцями.

Водночас представниця Міністерства праці Сіма Нанда заявила, що виконавча влада діяла відповідно до своїх повноважень.

«Закон про безпеку та гігієну праці прямо наділяє Управління з охорони праці та здоров'я повноваженням діяти швидко в надзвичайних ситуаціях, коли… працівники піддаються серйозній небезпеці та для їх захисту необхідні нові правила, - сказала вона. - Ми повністю готові захищати ці правила в суді».

Відповідно до ухвали суду адміністрації Байдена зобов’язана відреагувати на постійну заборону вимоги про вакцинацію до 17:00 понеділка.

Рішення щодо припинення дії постанови було ухвалено через два дні після того, як її оприлюднила адміністрація Байдена. Її одразу оскаржили в судах губернатори-республіканці та інші посадовці, оскільки федеральна влада, за їхніми словами перевищила свої повноваження.

Рішення про обов’язкову вакцинацію в приватному секторі було ухвалено в рамках надзвичайних повноважень Управління з охорони праці та здоров'я щодо заходів безпеки на робочому місці. Вимога поширювалася на 84,2 млн працівників (1,9 млн роботодавців) приватного сектора.

Нагадаємо: у середньому від COVID-19 щодня помирає 1100 американців, більшість із яких невакциновані. Загалом від коронавірусу в Сполучених Штатах померло близько 750 000 осіб.